Nacionālo kino centru vadīs Dita Rietuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Konkursā uz Nacionālā kino centra vadītāja amatu uzvarējusi kino zinātniece Dita Rietuma.

Nacionālā kino centra vadītājas amatā Dita Rietuma stāsies pēc vienošanās ar līdzšinējiem darba devējiem.

Salīdzinot ar citiem pretendentiem, konkursa uzvarētājas galvenā priekšrocība bija vienmērīgi pārliecinošais sniegums visās konkursa kārtās, atzīst konkursa komisijas priekšsēdētājs Uldis Lielpēters.

„Konkursa trīs kārtu rezultātā Dita Rietuma uzrādīja visaugstāko sniegumu, vislielāko punktu skaitu, ar diezgan lielu punktu skaitu pārspējot nākamos kandidātus. (..) Praktiski nebija vājo vietu. Viņai bija ļoti vienmērīgs rezultāts visdažādākajās jomās, gan attiecībā uz teorētisko un konceptuālo nozares pārzināšanu, gan vadības prasmēm. (..) [No jaunās NKC vadītājas] mēs sagaidām spēju konsolidēt nozari. Uzstādījumi, ko gaidām no nozares, ir augsti, jo redzam, ka tā var dot lielu sabiedrisko labumu. Šeit es redzu lielu potenciālu,” norāda Lielpēters.

Uldis Lielpēters par Ditu Rietumu
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

Konkursa komisijā darbojās komisijas priekšsēdētājs Uldis Lielpēters (Kultūras ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs), kā arī komisijas locekļi Jolanta Treile (Kultūras ministrija), Aleksejs Naumovs (Latvijas Mākslas akadēmijas rektors), Kristīne Lesiņa-Rāviņa no (Kultūras ministrija)un Iluta Treija (Kultūras ministrija).

Kā eksperti komisijā bija pieaicināti Andrejs Ēķis (Latvijas kino ražotāju asociācija), Arvīds Krievs (biedrība „Latvijas Kinematogrāfistu savienība”), Uldis Cekuls (biedrība „Latvijas kinoproducentu asociācija”), Pēteris Krilovs (Filmu padome), Jānis Kalējs (biedrība „Latvijas Filmu Servisa Producentu Asociācija”) un Agita Kalviņa (personālvadības eksperte, Rīgas Starptautiskās ekonomijas un biznesa administrācijas augstskolas pasniedzēja).

Dita Rietuma ir mākslas zinātņu doktore, studējusi Maskavas Kinematogrāfijas institūtā kritikas un teorijas fakultātē un Latvijas Universitātē. Stažējusies Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā – vienā no labākajām ASV kinoskolām. Darbojas aktīvajā kino kritikā – ilggadīga laikraksta „Diena” kritiķe un redaktore.

Rietuma ir trīs grāmatu – „Planēta NeHolivuda” (2002), „365 Dienas filmas” (kopā ar Normundu Naumani, 2005), „Personības. Parādības. Personīgi” (kopā ar Normundu Naumani, 2009) – autore. Vadījusi kino popularizējošus raidījumus Latvijas Televīzijā, lasījusi lekciju kursus Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Universitātē, J. Stradiņa universitātē, kā arī semināru Baltijas Mediju skolā (Tallinas universitātē). Darbojusies Starptautisko kinofestivālu kritiķu žūrijās (Venēcijā, Kotbusā, Salonikos, Stokholmā  un citur). Starptautiskās kinokritiķu federācijas (FIPRESCI) Latvijas nodaļas dibinātāja. Valsts Kultūrkapitāla Fonda Kino padomes eksperte un Latvijas Kultūras ministrijas Filmu Padomes locekle.

No 2004. gada 27. jūlija līdz 2014. gada 20. janvārim Nacionālo kino centru vadīja Ilze Gailīte-Holmberga. Viņa, uzvarot starptautiskā konkursā, ieguvusi amatu Ziemeļu dimensijas Kultūras partnerības sekretariātā, kas līdz 2013. gada beigām atradās Ziemeļu Ministru padomē Kopenhāgenā, Dānijā, bet šogad atradīsies Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti