Rīta Panorāma

Intervija ar ansambli "Ilga"

Rīta Panorāma

Helsingborgas koris dzied Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētkos

Intervija ar kultūras ministri Daci Melbārdi

Melbārde: Kultūrai grūti pierādīt savu lomu, kad par prioritāti izvirzīta drošība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras nozarei ir ļoti grūti pierādīt savu lomu situācijā, kad kā prioritāte ir izvirzīta drošība, Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” norāda kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

„Sarunas par budžeta veidošanu ir ļoti saspringtas,” atzīst ministre. „Tiesa, kultūras nozarei šobrīd ir ļoti grūti pierādīt savu lomu situācijā, kad kā prioritāte ir izvirzīta drošība.”

Melbārde skaidro, ka tajā pašā laikā kultūrā ir vairāki neatliekami izdevumi, par kuriem Kultūras ministrija (KM) iestājas un kurus nedrīkst atlikt.

„Līdz šī gada beigām tiks pabeigti darbi pie Nacionālā mākslas muzeja renovācijas un rekonstrukcijas. Muzejam nākamgad ir jāuzsāk strādāt, un ir pilnīgi skaidrs, ka nepieciešami papildus līdzekļi, lai varētu muzeju atklāt,” stāsta ministre, uzsverot, ka KM ir informēta par īres maksas paaugstināšanu Nacionālajam mākslas muzejam un Latvijas Nacionālajai operai (LNO). Arī šie finanšu līdzekļi ir pieskaitāmi pie neparedzētajiem izdevumiem.

„Tāpat straujiem soļiem jāiet uz priekšu saistībā ar Latvijas valsts simtgades programmas ieviešanu dzīvē,” turpina Melbārde. „Līdz ar to mums [KM] būs ļoti principiāli jautājumi, par kuriem mēs iestāsimies šajās budžeta sarunās, un ļoti ceram, ka šie valstij ļoti nozīmīgie jautājumi tiks sadzirdēti un mēs atradīsim kādu risinājumu.”

Ministre atklāj, ka šobrīd Finanšu ministrija regulāri informējot par līdzekļu ierobežojumiem. Melbārde neizslēdz arī finanšu samazināšanu kultūrā, taču pagaidām nepieļauj šādu iespēju.

Runājot par diskutablo Okupācijas muzeja rekonstrukciju, ministre uzsver, ka nav pieļaujama projekta īstenošanas bremzēšana.

"Šobrīd ir iztērēts pietiekoši daudz līdzekļu, lai jebkuras diskusijas par projekta apturēšanu uzskatītu par neracionālām," saka ministre, paužot savu personīgo viedokli, ka Gunāra Birkerta "Nākotnes nama" risinājums ir pat simbolisks. "Jebkura šī projekta bremzēšana un apturēšana manuprāt sabiedrībai ir ļoti liels zaudējums."

Uz diskusiju par Okupācijas muzeja rekonstrukciju ministre raugās kā uz normālu demokrātijas procesu. Pēc Melbārdes domām, ir pat "ļoti veselīgi, ka arhitekti savas nozares ietvaros diskutē, strīdas par dažādiem pilsētvides plānošanas risinājumiem". Ministre izsaka cerību, ka sabiedrība būs arī pietiekoši nobriedusi, lai neapvainotos un saprastu, ka svarīgs ir arī "tiesiskās paļāvības princips".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti