Māra Lāce: LNMM neatklās 2015.gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rekonstruēto Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) nav reāli atklāt 2015.gadā, kā tas iepriekš bija plānots, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” norāda LNMM direktore Māra Lāce, atsakoties prognozēt, kad LNMM atklāšana varētu notikt.

Attiecībā uz LNMM rekonstrukcijas pabeigšanas termiņiem ir izmaiņas, Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” apstiprināja muzeja direktore Māra Lāce.

„Diemžēl visi būvniecības procesi nav tik vienkārši, kā tas kādreiz skaisti tiek plānots, jo būvniecības procesā vasaras beigās un rudens sākumā radās virkne sarežģījumu, kas bija saistīti, ja tā var teikt, ar nepilnībām pirmsizpētes periodā pirms tehniskās projektēšanas,” skaidro Lāce. „Līdz ar to nācās veikt virkni jaunas izpētes, pieaicināt veselu virkni ekspertus, kas varētu lemt un pieņemt labākos risinājumus, kā turpināt būvdarbus ļoti cieši pie vecās ēkas pamatnes un sienas.”

Ziņas par to, ka LNMM rekonstrukcijas darbi buksē jau vairākus mēnešus, parādījās oktobra sākumā. Darbi apstājušies, jo muzeja sienās palielinājušās esošās plaisas, tāpat darbu veikšanas laikā radušies citi sarežģījumi.

Māra Lāce intervijā norāda, ka LNMM ēka, kas būvēta pirms 107 gadiem, jau pirms tam uzvedusies kā „kaprīza veca dāma, kura ik pa brīdim deva savus signālus”.

„Tad, kad sākās šis jaunais būvniecības process, šie signāli kļuva uzstājīgāki un nācās virkni darbu uz brīdi apturēt,” norāda Lāce.

Šobrīd ir tehniskā projekta pārprojektēšanas stadija darbu veikšanas procesam.

Pie jaunā apjoma izveides darbi varētu turpināties marta beigās, aprīļa sākumā,” atzīst muzeja direktore, „bet tas nenozīmē, ka darbi būvlaukumā ir apstājušies. Pavisam noteikti – nē. Ir vesela virkne darbu, kas tiek turpināti.”

Tāpat direktore stāsta, ka viņai bijusi iespēja nokāpt lejā būvbedrē un atrasties vietā, kur būs jaunās muzeja krājuma glabātuves un izstāžu zāles.

„Tur tiešām var redzēt visus apjomus. Es tur varu iedomāties jau mūsu atklāšanas izstādes un tālāko muzeja darbību,” iespaidos dalās direktore.

Runājot par rekonstruētā muzeja atklāšanas termiņiem, direktore saka, ka 2015.gadā tas vairs reāli nevar notikt.

Es domāju, ka 2016.gada pirmā puse. Tad mēs orientējoši varētu runāt, bet es, protams, neko nevēlēs šobrīd prognozēt,” atturīga prognozēs ir direktore.

Izvairīga direktore ir arī jautājumā par būvdarbu izmaksu palielināšanos, tomēr savas kompetences ietvaros norāda, ka neizbēgami izmaksu palielināšanās notiks.

Kā ziņots, plašākie remontdarbi pēdējo simts gadu laikā LNMM ēkā sākās 2013.gada 11.februārī. Kopējās projekta izmaksas ir 24 miljoni latu, kas ir divreiz vairāk nekā sākotnēji plānotie 12 miljoni latu, tomēr pēc sarežģījumu rašānās ar šiem līdzekļiem varētu nepietikt.

Muzeja rekonstrukcijas darbus sākotnēji tika plānots pabeigt 2015.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti