Kultūras ziņas

Kančeli un gruzīnu kino Lielajā Ģildē

Kultūras ziņas

Topošie mūziķi apvienojas festivāla ietvaros

Kāpēc sadārdzinās LNMM rekonstrukcija?

LNMM rekonstrukcijas tāme pieaugs vismaz par 1,2 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcija sadārdzināsies vismaz par 1,2 miljoniem eiro, tā vēsta laikraksts "Diena".

To, ka vērienīgā 34 miljonu eiro LNMM pārbūves tāme tiks pārsniegta, pasūtītājs - Rīgas dome - bija spiests atzīt jau vairāk nekā pirms gada, jo muzeja rekonstrukciju pavadīja neparedzēti sarežģījumi ar gruntsūdeņu spiedienu un vēsturiskās ēkas plaisāšanu. Taču konkrētāki cipari kļuvuši skaidri tikai tagad.

Kā Latvijas Radio norādīja Rīgas domes īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, pašreizējo sadārdzinājumu radījušas izmaiņas vēsturiskās ēkas kupola stāvā, iekārto griestu pastiprināšanas darbi pēc iepriekš nezināmu defektu atklāšanas, kā arī konstrukcijas muzeja jaunajā apakšzemes apjomā. Oļegs Burovs apgalvo, ka visas tāmes vairākkārt pārbaudītas un esot pilnīgi pamatotas.

"Mēs šobrīd runājam par rekonstrukciju un restaurāciju objektam, kam pieredzes nav nevienam. Nevienam Latvijā pašlaik nav pieredzes, kā būvēt tik lielu apakšzemes apjomu nevis autostāvvietai, bet muzeja krājumam blakus vēsturiskai ēkai," uzsver Oļegs Burovs.

"Protams, var kritizēt arhitektus [Lietuvas arhitektu biroju "Processoffice"], ka viņi nepadomāja par gruntsūdeņiem. Protams, viņi ir jauni un zaļi. Tajā pašā laikā viņiem konstruktori ir mūsējie no Latvijas. Protams, var kaut ko kritizēt, bet ko tālāk? Apturēt būvniecību? Jā, mēs neredzējām šo sadārdzinājumu no paša sākuma, bet vienalga galīgā summa paliek tāda pati. Runājam godīgi - arī, ja remontējam savu dzīvokli, jebkuriem remontdarbiem mums ir sākotnējā tāme un tad mēs pabeidzam. Jebkuram objektam ir kaut kādas izmaiņas. Jautājums - pamatotas vai nepamatotas? Šeit es varu pateikt, ka visas izmaiņas ir pamatotas. Jā, nav tik vienkārši. Protams, mēs ļoti daudz strīdamies ar celtniekiem. Jebkuram celtniekam ir mērķis pielikt klāt, tas ir skaidrs. Protams, vissliktākais cilvēks būvlaukumā ir būvuzraugs, kas ir mūsu departamenta darbinieks. Bet šobrīd mēs ejam uz priekšu, nepamatota sadārdzinājuma šeit nav," skaidro Oļegs Burovs.

Papildu izmaksas segs no Rīgas domes budžeta. Kāds varētu būt gala sadārdzinājums, varēšot pateikt pēc diviem līdz trim mēnešiem, jo patlaban vēl turpinās sarunas, piemēram, par gaismekļu un gleznu stiprinājumu variantiem, kur cenas ļoti atšķiras. Konkrētus izmaksu griestus gan Oļegs Burovs nenosauc.

Jau vēstīts, ka LNMM rekonstrukcijas beigu termiņš ir šā gada novembris, bet apmeklētājiem to iecerēts atklāt nākamajā pavasarī.

No sākotnēji plānotajām projekta izmaksām 35 miljoniem eiro (ar PVN) 22 miljoni eiro bija Rīgas domes finansējums, 13,1 miljons eiro - Eiropas Savienības fondu nauda, bet valsts piešķīrums ir 346 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti