Kultūras ziņas

Mākslinieki atdzīvina tukšos Rīgas namus

Kultūras ziņas

Koncertu "Dzimuši Rīgā" redzēs miljoni!

Liepājā top koncertzāle "Lielais dzintars"

«Lielā dzintara» spāru svētkus plāno svinēt augusta beigās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ aprit septiņi mēneši kopš Liepājā ielikts koncertzāles “Lielais dzintars” pamatakmens, bet jau 30. augustā tai paredzēts svinēt spāru svētkus, jaunceltnē atskaņojot speciāli šim notikumam rakstītu Kārļa Lāča skaņdarbu. Pagaidām gan visas topošajā koncertzālē plānotās telpas vēl ir grūti iztēloties. Tomēr jau pēc projekta un pašreizējām aprisēm skaidrs – top Latvijai unikāla būve.

Šādiem lieliem publiskiem objektiem vienmēr jābūt ar arhitektonisko vērtību. Tā tas ir visā pasaulē. Tās nekad nav tikai utilitāras būves, kas veic savu funkciju,” norāda SIA „Lielais dzintars” valdes loceklis Ints Dālderis.

Paredzēts, ka jaunā koncertzāle būs mājvieta ne tikai Liepājas Simfoniskajam orķestrim (LSO), kas jau gadiem sūdzas par piemērotu telpu trūkumu, bet arī pilsētas mūzikas skolai un vairākiem kultūras kolektīviem.

Koncertzāles apsaimniekotāji jau piedāvā to arī ārvalstu mākslinieku koncertu rīkotājiem, laikus domājot par ēkas saturisko pusi. Savukārt būvnieki strādā, lai topošo koncertzāli nepiemeklētu Gaismas pils liktenis.

“Iespējams, ka koncertzāle “Lielais dzintars” ir pašlaik interesantākā būve Latvijā tās īpašā risinājuma dēļ – katrs elements ir specifisks, ar noteiktu leņķi un izvietojumu. Katrs solis būvniecības procesā tiek rūpīgi pārdomāts. Šogad būtiskākie atskaites punkti ir spāru svētki, kas tiek plānoti augusta beigās. Šī gada laikā jāpabeidz arī ēkas fasādes veidošana, līdz ar to ikviens liepājnieks un pilsētas viesis šī gada laikā varēs novērtēt ēkas apjomu un izskatu,” sacīja SIA “Merks” valdes loceklis Oskars Ozoliņš.

Koncertzāles būvdarbu kopējās izmaksas ir 29,5 miljoni eiro, no kuriem puse ir ES līdzfinansējums. Tā durvis apmeklētājiem vērs 2015. gadā.

“Šis gads ir īpašs, jo Liepājas Simfoniskais orķestris ir uzsācis koncertciklu “Lielo dzintaru gaidot”. Tāpat šovasar ikviens tiek aicināts uz profesionālās mākslas festivālu “Liepājas vasara”, kurā tiks piedāvāta plaša kultūras programma visas vasaras garumā,” atgādina LSO valdes loceklis Uldis Lipskis.

Kā iepriekš vēstīts, festivāla atklāšanas koncertā 19.jūnijā brazīļu diriģenta Žuā Maurīsiu Galīndas vadībā un ASV solistu izpildījumā dzirdēsiet Džordža Gēršvina fragmentus no operas „Porgijs un Besa”. Jūnijā un augustā skatītājus priecēs Liepājas teātra izrādes, savukārt jūlija un augusta vakaros LSO aicinās klausītājus uz šarmanto Hika zāli, lai baudītu lielisku kamermūziku un burvīgu atmosfēru. Festivāls noslēgsies 30.augustā ar jaunās koncertzāles Spāru svētku koncertu un Senās uguns nakts pasākumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti