Panorāma

Problēmsituācijās starpinstitūciju sadarbība klibo

Panorāma

Konference par Ziemassvētku kaujām

Cik maksās Latvijas valsts simtgades svinības?

Latvijas valsts simtgadi svinēs piecus gadus – tas izmaksās gandrīz 60 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas valsts simtgades svinības izmaksās gandrīz 60 miljonus eiro, taču šie līdzekļi tiks tērēti piecu gadu laikā un finansējums nāks ne tikai no valsts maka.

Somija savu simtgadi svin jau šogad. Pasākumu saraksts vērienīgs – filmas, festivāli un jauna nacionālā parka atvēršana. Valsts tam visam kopā paredzējusi 19 miljonus eiro. Līdzās šai summai par Latvijas simtgades izmaksām izskanējušie 60 miljoni tiešām izklausās kosmiski.

Kultūras ministrija skaidro – Latvija savu simtgadi svinēs nevis gadu, bet piecus gadus. Ieskrējiens jau šogad, nozīmīgākie pasākumi, protams, nākamajā – 2018. gadā – un turpinājums vēl trīs gadus pēc tam.

Sasummējot visu piecos gados plānoto pasākumu izmaksas, skaitlis tiešām pietuvojas ažiotāžu izsaukušajiem 60 miljoniem eiro.

No tiem aptuveni puse jeb 32 miljoni eiro ir no valsts budžeta tieši simtgadei atvēlētais finansējums. Pārējos teju 27 miljonus veido ministriju un valsts iestāžu jau esošajos budžetos atrastie līdzekļi, pašvaldību finansējums, Eiropas fondu līdzekļi, nauda no mecenātiem un citiem avotiem.

"Dārgākais" svinību gads loģiski būs tieši 2018.gads. Tam no valsts budžeta speciāli atvēlēti 11 miljoni eiro, no citiem avotiem plānots piesaistīt vēl 14 miljonus.

"Mēs uzskatām, ka ar Latvijas valsts simtgades budžetu mēs nesam ieguldījumus. Un mēs iegūstam rezultātā gan vairākas simtgades filmas, mēs iegūstam rezultātā latviešu literātu tulkojumus svešvalodās un paplašinām tirgu. Mēs iegūstam jaunu pakalpojumu visiem Latvijas bērniem un jauniešiem, kas ir saistīts ar Latvijas vērtību pieredzēšanu. Mēs iegūstam iespēju cilvēkiem pievest svētku sajūtu pēc iespējas tuvāk. Mēs plānojam reģionālos pasākumus," skaidroja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

Tikmēr ārkārtīgi skarbu vērtējumu simtgades svinēšanas izmaksām veltījis komponists Jānis Lūsēns. Viņa ieskatā, šis drīzāk ir laiks brīvprātības un solidaritātes idejām.

"Nav neviena sapulce nekad rīkota un nekāda iniciatīva nav nākusi no kultūras vadoņu, ierēdņu puses – ko izdarīt bez naudas? Ko var darīt kultūras darbinieki, mākslinieki, tie, kas grib, protams, un kam tas nav kārtējais naudas pelnīšanas variants [..]. Koncerti par velti vai jebkas, kur nefigurē nauda. Ir ļoti daudz miniatūri kolektīvi, kas uzstājas, piemēram, ģitāristu trio un tamlīdzīgi mazi sastāvi, ar kuriem mēs varam aizbraukt un šīs programmas vienkārši nospēlēt visattālākajos Latvijas stūros," sacīja Lūsens.

Tieši šādu koncertu tūri 2018. gadā Lūsēns plāno īstenot un šobrīd meklē sev domubiedrus, kas gatavi pievienoties.

Jāatzīst, ka svētku pietuvināšana cilvēkiem ikvienā Latvijas vietā ir iecerēta arī oficiālajā pasākumu plānā. Nule sākusies pieteikšanās konkursam "Es esmu Latvija", kur ikviena oficiāli reģistrēta organizācija vai uzņēmums var iesniegt projektu sava svētku pasākuma rīkošanai un iespējams saņemt tam valsts finansējumu.

"Mēs ļoti aicinām dažādas norises un iniciatīvas, kur var līdzdarboties, kur var iesaistīties procesā, veidojot to un esot klāt," teica Latvijas valsts simtgades biroja projektu koordinatore Ilze Tormane.

Projektus var iesniegt līdz 27. janvārim, un konkursā tiks sadalīti 550 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti