Dienas ziņas

Kuldīgā piemin Baltijas skolotāju semināru

Dienas ziņas

Konkurētspējīga izglītība novados

Latgales vēstniecība "Gors" svin gada jubileju

Latgales vēstniecība «Gors» atzīmē gada jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Maijā aprit gads kopš darbu uzsāka pirmā akustiskā koncertzāle Latvijā – Latgales vēstniecība “Gors”. Šobrīd koncertzāle ir kļuvusi par vienu no Rēzeknes pilsētas simboliem un populārākajiem tūrisma objektiem, kā arī ar savu kvalitatīvo un daudzveidīgo pasākumu klāstu bagātinājusi visas Latvijas kultūras dzīvi.

Pirmais koncerts “Gora” zālē izskanēja pagājušā gada 19. maijā, un šajos 12 mēnešos Latgales vēstniecībā kopā notikuši ap 100 dažāda veida pasākumi. Atzīmējot koncertzāles jubileju, apmeklētāji tika aicināti doties ekskursijās pa koncertzāles aizskatuvi, atstāt “Goram” savu novēlējumu, savukārt Latgales vēstniecības pagalmā tika ieslēgtas krāsainās strūklakas.

Šis gads „Goram” bijis brīnumains, jo mēs esam pirmā reģionālā koncertzāle, un domāju, ka mēs sevi esam pierādījuši gan ar to, ka esam skanīgākā zāle, gan arī ar ļoti daudzveidīgu programmu, sākot ar latviešu māksliniekiem, beidzot ar pasaulē pazīstamiem māksliniekiem,” norāda Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa.

Latgales vēstniecības “Gors” mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine atceras, ka, rīkojot pirmos koncertus, bijušas bažas, „vai šī lielā zāle tiks piepildīta un vai tiks piepildīta ne tikai pirmajos mēnešos, bet arī visa gada laikā”.

Man šķiet, ka mēs nevīlāmies savās cerībās, un apmeklētāji nāk,” teic Rupaine.

Šobrīd “Gors” ir kļuvis par vietu, kur profesionalitāte savijas ar tradicionālo latgaliešu viesmīlību, bet biļetes uz pasākumiem jāiegādājas savlaicīgi, jo “Gora” zāles ir pilnas.

Koncertzāles atvēršana uz Latgali atvilinājusi arī vairākus pasaules līmeņa māksliniekus.

Ja agrāk šie kolektīvi meta līkumu Latgales pusei, koncertēja kaut kur Pierīgā vai tikai Rīgā, tad tagad arī pasaules klases mūziķi, piemēram, Dominiks Millers izbrauc no Rīgas 240 kilometrus un ir ļoti apmierināts,” stāsta Rupaine. „Es domāju, mums šī tradīcija turpināsies.”

Gada laikā regulāri koncertzāles viesi bijuši kamerorķestris „Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio koris, Liepājas simfoniskais orķestris, Raimonds Pauls, Māris Sirmais, Normunds Šnē un citi mākslinieki. Latgales vēstniecībā „Gors” uzstājušies džeza izpildītājs Ērnijs Votss, pianisti Vestards Šimkus un Reinis Zariņš, dziedātāji Renārs Kaupers, Ivans Dorns, Aleksandrs Maļiņins, Lauris Reiniks, Dons, Aija Andrejeva, Normunds Rutulis, etnodžeza dīva Maira Andrade, grupa „Melo M” un citi.

Savu vietu koncertzāles norisēs ieņem arī latgaliskie pasākumi – gan latgaliešu grupu, izpildītāju koncerti, latgaliešu filmu izrādīšanas un arī Latgaliešu kultūras Gada balva „Boņuks”. Šī gada laikā piedzīvoti daudzi īpaši un svarīgi brīži, bet viens no svarīgākajiem koncertzāles būtības papildināšanā bijis digitālo ērģeļu „Johannus Ecclesia” ieskandināšana ar pasaulslaveno ērģelnieci Ivetu Apkalnu.

Biļešu demokrātiskās cenas padarījušas kultūras dzīvi pieejamu visām Rēzeknes iedzīvotāju grupām. Tāpat uz Latgales vēstniecību labprāt dodas arī citu Latvijas novadu iedzīvotāji.

Par „Goru”  runā un runā tikai labu: gan par profesionālo, gan par akustisko līmeni, gan par kolektīvu. Vienkārši kolektīvs vienmēr jauki un sirsnīgi mūs uzņem – ar tēju un cepumiem,” atklāj mūziķe Guntra Kuzmina.

Latgales vēstniecības kolektīvs atzīst, ka šis ir tikai sākums, un nākotnē koncertzāle turpinās priecēt skatītājus ar daudzveidīgiem un kvalitatīviem priekšnesumiem. Domāts tiek ne tikai par mūzikas, bet arī par teātra un operas repertuāra paplašināšanu, un jau drīzumā Rēzeknē būs skatāmas vairāku Latvijas teātru, kā arī operas viesizrādes.

Savukārt, atzīmējot pirmās sezonas izskaņu, 22. maijā uz koncertzāles „Gors” Lielās skatuves kāps Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar diriģentu Andri Pogu pie diriģenta pults un pianista Armanda Ābols.

29. maijā tiks izrādīts Broņislavas Martuževas 90 gadu jubilejas piemiņai veltīts muzikāls uzvedums „Rakstītāja”, kurā izskanēs gan Martuževas dzeja un pašas komponētie un iedziedātie meldiņi, gan arī komponistu M. Brauna, V. Pūces, J. Lūsēna un I. Kalniņa mūzika. Muzikālais vadītājs – Sigvards Kļava, uzvedumā piedalās Latvijas Radio koris, solisti Daumants Kaliņš, Ieva Kerēvica, Jānis Strazdiņš un Gundega Krūmiņa.

Bet 8. jūnijā Latgales vēstniecības „Gors” apmeklētājiem būs iespēja baudīt „indie-jazz” grupas „Therr Maitz” un dziedātāja Antona Beļajeva koncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti