Kultūras akadēmija kritizē ieceri apmācīt aktierus Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bažās par to, ka jau tagad Liepājas teātrī nav tāda vecuma aktieru, kas varētu spēlēt, piemēram, Romeo un Džuljetas mīlas stāstu, rudenī Liepājas Universitātē (LiePU) Liepājas teātra vajadzībām sāks sagatavot jaunu aktieru kursu. Teātrī uzskata, ka tas ir pēdējais brīdis ielēkt aizejošā vilcienā, jo pēc pieciem gadiem teātrī vispār nebūšot aktieru, kas jaunāki par 30 gadiem. Pašvaldība idejas īstenošanai nolēmusi piešķirt 67 000 eiro. Taču Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) šī brīža apstākļos šādu soli vērtē kā dzīres mēra laikā un uzskata, ka nepamatoti nav iesaistīta risinājuma meklēšanā.

Liepājas teātris ir vecākais profesionālais teātris Latvijā, tas izveidots 1907. gadā. Un līdz šim Liepājas teātra aktieri skolojušies Rīgā, Liepājas studijā un arī Klaipēdas universitātē.

Absolventi no tā dēvētā Klaipēdas kursa, ko speciāli Liepājas teātra vajadzībām 2006. gadā sāka gatavot Lietuvā, šobrīd veido lielāko daļu no 25 cilvēku lielās teātra trupas. Ar šo kursu teātris piedzīvoja arī pēdējo lielāko spēku papildinājumu. Toreiz ar Klaipēdas diplomiem kabatā trupai pievienojās arī aktieri Ilze Jura un Pēteris Lapiņš. Viņi uzskata, ka jaunu asiņu teātrim šobrīd trūkst.

"Tomēr veidojas ģimenes, ir viens bērniņš, divi bērniņi, un kāds varbūt atkal vēlēsies, un tad ir tā, ka pietrūkst papildspēku un kāds aktieris tiek ļoti pārslogots, un ir vajadzīgi vienkārši vēl cilvēki," saka Liepājas teātra aktrise Ilze Jura.

Arī Liepājas teātra aktieris Pēteris Lapiņš uzskata, ka ilgi vairs gaidīt nedrīkst - jauniem aktieriem jāienāk teātrī

"Šobrīd ir tā – mēs te esam, pagājuši septiņi gadi. Mēs sevi jau tā kā esam parādījuši," saka aktieris.

Liepājas teātra aktrise Anda Albuže bija viena no tām, kura profesiju pagājušā gadsimta 70.gados apguva Liepājas teātra 1.studijā. Viņa stāsta, ka arī toreiz teātrim esot bijis grūti dabūt aktierus, tāpēc mācīja uz vietas, un aktrise atbalsta arī tagadējo ideju jaunos kolēģus sagatavot Liepājas Universitātē, sakot, ka sen bija laiks. 

"Šis ir labākais risinājums tādam provinces teātrim. Tiešām, tiešām. Jo ir maz entuziastu, kuri būtu ar mieru doties uz vienu no tālākajām Latvijas pilsētām," saka Anda Albuže.

Konkurence ar piedāvājumiem Rīgas teātros un fakts, ka jau šobrīd vairākās vecuma grupās Liepājas teātrim akūti iztrūkst vai nākotnē vispār nebūs aktieru – tie esot galvenie iemesli, kāpēc nolemts aktierus sākt sagatavot uz vietas Liepājas Universitātē. 

"Tā ir vēsturiski pierādījies, ka Rīgā apmācīti jauni cilvēki speciāli Liepājas teātrim, un Liepājas teātrim uz šo brīdi ir, jā, divi cilvēki tādi. Viens ir pāri 50 [gadiem], otrs – pāri 30," skaidro Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins.

Teātrī gan noliedz, ka pašvaldības labvēlība atvērt maku un uz četriem gadiem piešķirt vairāk nekā 67 000 eiro aktieru kursa sagatavošanai būtu saistāma ar gaidāmajām vēlēšanām. Tāda iecere esot bijusi jau sen, turklāt Liepājas teātris esot pašvaldības pārziņā. Šobrīd nolemts, ka daļu kursa pasniegs Liepājas Universitātes pasniedzēji, bet profesionālos kursus, piemēram, režisors Dmitrijs Petrenko un aktieris Leons Leščinskis.

"Es esmu izstaigājis Liepājas Universitātes telpas, ko man ir rādījuši, un tur ir konstatētas problēmas, es nevaru teikt, ka tur nav problēmu. Nav piemērotas auditorijas, lai mācītos profesiju pilnā apmērā, ir nepieciešama telpa ar rekvizītiem, kostīmiem, attiecīgu skaņas izolāciju," turpina Laukšteins.

Līdz šim vienīgā augstskola Latvijā, kurā aktiera profesiju varēja apgūt bakalaura līmenī, bija Latvijas Kultūras akadēmija, kur reizi divos trijos gados diplomus iegūst apmēram 20 jaunie aktieri.

LKA rektore ir neizpratnē, kāpēc nepieciešama vēl viena studiju programma, kurā tiek sagatavoti jaunie aktieri, un uzskata, ka pēc tam pārmetumus par kvalitāti un jauno profesionāļu pārprodukciju izjutīs uz savas ādas. Turklāt aizdomas uz notiekošo Liepājā pastiprinot vēlēšanu tuvums.

"Piemēram, pašlaik mēs jau esam vienojušies ar Valmieras teātri – mēs sagatavosim speciāli trupu Valmieras teātrim, uzņemsim šogad. Un tagad pēkšņi izlien tas, ka arī Liepāja vēlētos kaut ko tamlīdzīgu, bet viņi mūs pat neinformēja un ar mums nekādā kontaktā nebija, izņemot vienu mūsu personāla pārstāvi, kas konsultējis viņus, un par to es uzzināju tikai no medijiem," stāsta LKA rektore Rūta Muktupāvela.

Kultūras akadēmijas rektore jau sazinājusies ar Liepājas Universitāti par iespējamo sadarbību, tomēr izbrīna nekonsekvence sistēmā.

"Ja pašvaldība var atļauties, tā ir cita ziņa, bet, manuprāt, tas ir bīstams precedents, jo – vai tas nozīmē to, ka varam samaksāt un darīt jebko jebkurā augstskolā," uzsver Muktupāvela.

Tikmēr šovasar plānots uzņemt 12 topošos aktierus, kas jau rudenī uzsāks mācības Liepājas Universitātē, un iecerēts, ka jaunie skatuves mākslinieki esošajai Liepājas teātra trupai pievienosies 2021. gadā. Un vēl pēc pieciem septiņiem gadiem varētu atkārtot šādu teātra kursa uzņemšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti