Kuldīgā durvis vērs «Bangerta villa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc divu gadu ilgas restaurācijas šajā nedēļas nogalē durvis vērs Kuldīgas novada muzeja ekspozīciju centrs „Bangerta villa”. Divu gadu laikā muzeja ēkā īstenoti vērienīgi interjera atjaunošanas darbi, turklāt izpētes laikā uzietie atradumi ir pārspējuši ekspertu cerības. Ir izdevies atjaunot ēkas vēsturiskos sienu, grīdu krāsojumus un senās krāsnis.

Lai arī katrs objekts ir ļoti īpašs un neatkārtojams, arhitekte Liesma Markova, kura strādāja arhitektoniskās izpētes grupā, spriež, ka Kuldīgas muzeja ēkā izdevās atklāt daudz interesantu lietu, piemēram, aiz krāsns līdz galam nenoplēstos tapešu gabaliņus ar bordo un tumši zilām, paplatām līnijām.

„Mazie tapešu gabaliņi ar šim līnijām un vēl viens gabaliņš ar ķepām.  Nospriedām, ka tik mīkstas un skaistas ķepas varētu būt vienīgi lauvām,” saka Markova.

Tā sākušies mēģinājumi atšifrēt, kāda tad īsti izskatījusies šī lauva. Atklājās, ka līnijās ir redzami arī stilizēti liliju ziedi. Tādi paši stilizētie ziedi atrasti uz istabas grīdas. Šo seno krāsojumu, tāpat kā tapetes ir izdevies atjaunot. Vienīgais oriģinālais tapešu paraugs atrasts ASV,  stāsta arhitekte.

Tur viens no mākslas vēsturniekiem šo tapeti atpazina. Tas bija kaut kas satriecošs, jo cerības nebija pilnīgi nekādas. Viņš no tapešu muzeja mums atsūtīja  fragmentu. Tās bija mūsējās,” klāsta arhitekte. 

Kur tieši tapetes izgatavotas, to atklāt neizdevās, zināms bija tikai izgatavošanas laiks  - 19. gadsimta nogale. Tā, lūk, no šīm mazajām tapešu driskām, kuras kāds aiz krāsns nav varējis līdz galam noplēst, arī izgatavotas tapešu kopijas. To paveicis tapešu izgatavotājs Lucs Valters Vācijā. Tapetes ar lauvām un grīdu ar liliju ziediem varēs tagad aplūkot greznajā kunga darba istabā.

Muzeja ēkas iekštelpu restaurācija un iekārtošana ilga gandrīz divus gadus. Strādājuši arhitekti, restauratori, būvnieki un paši muzeja darbinieki. Līdz ar to ēka ir atguvusi savu sākotnējo izskatu.

Iekārtojot muzeja ekspozīcijas, mēs arī domājam par to, lai šī sajūta muzeja apmeklētājiem ne mirkli nepazustu, ka viņi atrodas 20. gadsimta sākuma dzīvojamā namā. Viss otrais stāvs būs iekārtots kā turīga kuldīdznieka dzīvoklis. Ēkas trešajā stāvā būs iespējams apskatīt dažādas izstādes un pilsētas vēstures ekspozīciju,” pastāstīja muzeja direktore Dace Bumbiere.

Apmeklētāji varēs aplūkot turīgā kuldīdznieka ēdamistabu, dāmas buduāru, mūzikas salonu un pat ziemas dārzu.  Pašlaik ēkas trešajā stāvā iespējams apskatīt ekspozīciju par muzeja restaurācijas gaitu un atklājumiem. Ēkas pirmajā stāvā savukārt varēs redzēt fotogrāfijas no muzeja krājuma - kādi izskatījās cilvēki, kuri dzīvoja Kuldīgā 19. gs. un 20. gs. mijā. Muzejs šajās brīvdienās, 26. un 27. aprīlī, apmeklētājiem būs pieejams bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti