Harijs Tumans sarakstījis līdz šim apjomīgāko pētījumu par antīko vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceļu pie lasītājiem sākusi vēsturnieka Harija Tumana grāmata "Varoņi un varonība senajā Grieķijā". Tas ir pirmais tik apjomīgais pētījums par antīko vēsturi, bet vienlaikus 900 lappušu biezā grāmata ir ļoti aktuāla mūsdienu kontekstā. Autors tajā centies pierādīt, ka svarīgāki par visu ikvienas civilizācijas pastāvēšanā ir varonības ideāli.

"Ja runājam konkrēti par grieķu varonību, es izvēlējos šo tēmu tādēļ, ka tā ir atslēga visai sengrieķu kultūrai. Tā ir šīs kultūras mugurkauls. Varonības ideāls. Jo mana tēze ir, ka kultūra dzimst tad, kad dzimst ideāls, katra kultūra rodas uz ideālu pamata," tā vēstures doktors Harijs Tumans pamato, kādēļ, vēstot par Seno Grieķiju, licis akcentu tieši uz varonības tēmu.

Vērienīgajā izdevumā viņš izseko varonības vēsturei no pašiem pirmsākumiem - Homēra laika - līdz Aleksandra Lielā laikam, pēc kura sākās varonības ideālu noriets, kas iezīmēja šīs kultūras bojāeju.

Kā uzsver Tumans - varonis ir cilvēks, kuram ideālu nosargāšana ir svarīgāka par savu paša dzīvību. "Jābūt tādam ideālam, tādai vērtībai, kas ir augstāka par paša dzīves vērtību. Tā parasti ir kāda metafiziska vērtība. Varonis ir tas, kurš kalpo savam ideālam. Vienalga, kāds tas varonis ir - vai kaujas laukā, vai politiskajā dzīvē, vai privātajā dzīvē, bet vienalga varonis kalpo savam ideālam, viņš savam ideālam upurē savu dzīvi, proti, varonību rada virspersoniskās, virsindividuālās vērtības," saka Harijs Tumans.

Tiklīdz varonības ideāli kādā kultūrā vairs nepastāv, tiek salauzts šīs kultūras mugurkauls un tā ir lemta bojāejai. Pēc Tumana teiktā, tā tas notiek ar visām kultūrām, bet tieši par Seno Grieķiju viņš izvēlējis rakstīt tādēļ, ka tas ir piemērs, kas dod iespēju visus procesus parādīt īpaši detalizēti un trāpīgi.

"Ideāli atceļas, ideālus nevajag, ideālus apsmej, varoņus apsmej. Galvenā vērtība - nauda, bauda, un pēc kāda laika tāda civilizācija mirst, kamēr to nomaina cita. Un atkal nāk stipri, mobilizēti cilvēki, kuri ir gatavi upurēt savu dzīvību augstākām vērtibām. Tā vienkārši ir dzīves shēma, dzīves formula," pauž Harijs Tumans.

Pēc Harija Tumana uzskatiem – mēs šobrīd atrodamies tādā pašā posmā, kā romieši vēlās Romas impērijas laikā, tās vēlīnākajā posmā: "Tas, kas notiek degradētajā Romas impērijā, tas ir tieši tas pats, kas šodien notiek ar mums. Es nedomāju latviešus, es domāju visu mūsu civilizāciju. Manuprāt, to ir svarīgi saprast," uzsver Harijs Tumans.

Mēs esam pieraduši domāt, ka visu nosaka ekonomika, bet Harijs Tumans ar savu apjomīgo grāmatu centies pierādīt, ka svarīgāki par visu civilizācijas pastāvēšanā ir ideāli, kas balstās metafiziskajā dzīves plānā. Kā grāmatas prezentācijā uzsvēra tās redaktors Aivars Kļaviņš - kopš aprakstītā laikaposma ir pagājuši aptuveni 2500 gadu, bet būtībā grāmata ir stāsts par mūsdienām.

"To lasot, ir redzams, cik ļoti maz cilvēku un sabiedrības apziņa vispār ir mainījusies šajos 2500 gados. Trīs ar pusi reizes to kārtīgi izlasot un izpētot, mani pārņēma šausmas par šo faktu, jo mūsu tehnoloģijas pašlaik ir aizgājušas tik ārkārtīgi tālu, ka mūsu domāšana būtībā nav tikusi tām līdzi. Ja mēs savu domāšanu neattīstīsim jau tuvākajā laikā tā, lai tā spētu panākt šīs tehnoloģijas, tad tas vulkāns, kas pašlaik izveidojas zem mums, tas uzsprāgs gaisā un mēs aiziesim bojā," pauž Aivars Kļaviņš.

Harija Tumana jaunā grāmata "Varoņi un varonība" ir Latvijā līdz šim apjomīgākais pētījums par antīko vēsturi - tai ir 900 lapaspušu. Kā joko pats autors - to nebūtu vēlams lasīt guļus stāvoklī, jo, ja aizmieg, grāmata var uzkrist uz sejas un ar savu smagumu salauzt degunu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti