Fotostāsts: Durbes pils - Raiņa dāvana Skolotāju savienībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā iepazīstinām ar abu dzejnieku memoriālajām vietām Latvijā un to, ko tajās var redzēt.

Durbes pils Tukumā, iespējams, ir vismazāk zināmā Raiņa un Aspazijas memoriālā vieta. Muižas un latviešu dzejnieka īpatnējo attiecību sākums ir Raiņa un Aspazijas atgriešanās Latvijā, kur abus sagaida ar lielu sajūsmu.

Agrārās reformas sākumā pilns jaunu cerību un varbūt noilgojies pēc bērnības lauku miera, Rainis uzraksta iesniegumu, piesakoties uz zemi. Iecerētās mazās Daugavas krasta mājiņas vietā viņam tiek Durbes muiža ar 36 istabām.

Durbes muižas centru ar pili, vēl vienu ēku, augļu dārzu, daļu parka un zemi līdz 60 pūrvietām Rainim piešķīra 1923.gadā pēc nacionalizācijas. Līdz agrārajai reformai tā piederēja fon der Rekes dzimtai. Rainim Durbi iedala ar piezīmi: “Tautas nama ierīkošanai: ar tautas muzeju, tautas bibliotēku, teātri brīvā dabā.”

Durbes pils komplekss veidojies no 17.gadsimta un uzskatāms par izcilu Kurzemes klasicisma arhitektūras paraugu. Pašlaik šeit pilnībā rekonstruēts vēsturiskais tipiskas kungu mājas interjers.

Pirmo reizi Rainis te ieradās 1922.gada janvārī, kad pils 36 istabas bija drēgnas un neviesmīlīgas. Durbes muižu rakstnieks līdz galam tā arī neiemīlēja.

Savā dienasgrāmatā viņš par šo dienu raksta:

„Ceļos 5, 6.20 braucam ar B., Tukumā 10, kājām 20 min.. Kalps rentnieks izrāda 60 [pūrvietas]: 50 parks, 12 dārzs. Gandrīz tas pats, kas Stukmaņos. – Zeme neesot laba, 7 – 10 graudu. Ļaudīs nau pretinieku; 8 rentnieki – laikam kolonisti. – Ļoti laipni uzņem mērnieks. Mežzinis. Pilī 36 istabas. Jādzīvo kopā ar Lauks. biedrību. – Ir maza dārza mājiņa. Pusdiena pie mērnieka. Lai par viņu aizrunā, grib mājiņu no pilsētas. Aizved uz pilsētu. Slokā sabojājās lokomotīve, jāgaida 3 st. – Godkalna un Miezāna kundzes. Bermonta briesmas. Dibināt memuāru biedrību. Daudz ļaužu brauc. Mājās 9. Vakariņas un tūliņ gulēt. Ceļā 2 dzejoļi. [..] Atnāk abi B.: labāk tīk Durbe, bet pārvalde maksās 10 000 r., dzelzceļš vien – 5 –6000.”

(Rainis. Kopoti raksti. 25. sējums. Rīga 1986. 100. lpp.)

Vēsturiskās bildēs redzams, kā izskatījies Raiņa un Aspazijas dzīvokļa interjers un īpaši šejienei darinātās mēbeles. 1928.gadā Rainis Durbes pili uzdāvināja Skolotāju savienībai ar vēlējumu izveidot te kultūras un atpūtas namu, muzeju un dzīvokli viņam un Aspazijai.

Tā šodien izskatās viena no istabām, kurās 1929.gadā iekārtoja Raiņa dzīvokli. Viņš gan tajā pavadīja tikai dažas dienas. Kara laikā te bija hospitālis, vēlāk sanatorija un tuberkulozes slimnīca.  Šodien kādreizējās Raiņa dzīvokļa telpās atjaunots 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma interjers no fon der Rekes dzimtas laika.  

Līdz 1937.gadam Durbes pilī bija vienīgais Raiņa muzejs Latvijā. Vēlāk ekspozīciju pārveda uz Rīgu. Daudzi no priekšmetiem, kurus Rainis vēl dzīves laikā novēlēja muzejam, šodien atrodas citās Raiņa memoriālajās vietās Latvijā.

Otrā stāva telpās, kur savulaik atradās Raiņa muzejs, pašlaik apskatāma ekspozīcija gan par Raini un viņa saistību ar Durbi, gan par citu Latvijas muižu likteni pēc agrārās reformas. 2015.gada 18. jūlijā te atklās jaunu, plašāku Rainim veltītu ekspozīciju, kurā būs iekļautas arī tikko restaurētas tieši Durbes pilij un Raiņa dzīvoklim 1929.gadā gatavotās mēbeles – galds un plaukti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti