Rīta Panorāma

Intervija ar Innu Šteinbuku

Rīta Panorāma

Intervija ar Elmāru Seņkovu un Rasu Bugavičuti

Izstaigā "Stūra māju"

Čekas pagrabi būs skatāmi no 1.maija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bēdīgi slavenajā Stūra mājā norit pēdējie sagatavošanās darbi izstādei, kuru varēs apmeklēt ikviens interesents.

Tā sauktā Stūra māja Brīvības un Stabu ielas stūrī Latvijas vēsturē iegājusi kā vieta, kur Valsts drošības komiteja turēja ieslodzītus un spīdzināja Latvijas patriotus.

Galvenokārt cilvēki redzēs to, kas mājā jau ir un kas ir saglabājies kopš tiem laikiem, kad te bija Valsts drošības komiteja. Dažās vietās esam pielikuši klāt kaut ko nelielu, mazas ekspozīcijas, lai vēl papildinātu mūsu stāstījumu ar dažiem momentiem no vēstures," stāsta projekta "Izstaigā Stūra māju" koordinatore Līga Strazda.

Izstādē aplūkojamas gan vecās kameras, kur tikuši turēti ieslodzītie, gan telpa, kur, iespējams, cilvēki tika nogalināti. Apmeklētāji varēs ieskatīties arī cietumnieku pastaigas laukumā un čekas vadības kabinetā.

Ļaujam cilvēkiem pašiem skatīties uz to, kādas izskatās kameras, kādas izskatās telpas, kurā tika turēti ieslodzītie. Ejot cauri gaiteņiem, redzam, ka tās ir mazas kameras un domājam, ka tās paredzētas vienam, diviem, trijiem cilvēkiem, bet patiesībā tajos baigākajos gados - pirmajā okupācijas gadā un tūlīt pēc otrās okupācijas sākšanās 1944., 1945., 1946. gadā, kamerās bija ļoti daudz cilvēku un apstākļi bija šausmīgi," stāsta Līga Strazda.

Vēsturniece Inese Dreimane norāda – ieslodzītie tika nežēlīgi spīdzināti: "Jebkura veida fiziska ietekmēšana pārsvarā notika turpat izmeklētāju kabinetos, un tā pārsvarā izpaudās kā banāla piekaušana, izmantojot dažādus palīglīdzekļus, arī spārdīja kājām. Cilvēkiem mēdza iespiest pirkstus durvīs, kas fiziski pastiprināja viņu ciešanas."

Ekskursijas gida pavadībā Stūra mājā iespējamas tikai 20 cilvēku grupās, tāpēc tām laicīgi jāpiesakās. Tūre pa māju ilgst apmēram pusotru stundu. Projekts "Izstaigā Stūra māju" noritēs no 1.maija līdz 19.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti