Baznīcu nakts šogad norisināsies 136 Latvijas dievnamos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

5.jūnija vakarā no plkst. 18 otro gadu norisināsies kultūras notikums "Baznīcu nakts". Šogad kopumā 136 baznīcās visos novados - Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē - cilvēki būs aicināti iepazīt Latvijas dievnamu un klosteru kultūras un garīgo mantojumu.

Baznīcu nakts programma arī šogad veidota kā iespēja iepazīt tradicionālo kristīgo konfesiju - luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku - baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Baznīcās notiks koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā.

Pasākumā Rīgā piedalīsies 36 tradicionālo kristīgo konfesiju draudzes un to dievnami. Kultūras programma būs baudāma ne tikai senajos Rīgas centra un Vecpilsētas dievnamos, bet arī Āgenskalnā, Vecmīlgrāvī, Bolderājā, Mežaparkā un Sarkandaugavā.

Šogad, paplašinot pasākuma norisi ārpus Rīgas, Baznīcu nakts pulcēs cilvēkus daudzās Latvijas pilsētās un ciemos, atklājot arī novadu baznīcu mantojumu un garīgo klātbūtni šodienā.

Kurzemē dalību apstiprinājušas 38 baznīcas, no tām astoņas - Liepājā. Saņemti pieteikumi arī no Lībiešu krasta - Kolkas un Mazirbes luterāņu baznīcām un Kolkas Jūras Zvaigznes Dievmātes katoļu baznīcas. Kurzemnieki varēs apmeklēt arī vēsturisko kuršu ķoniņu apvidu, kur ar savu baroka interjeru priecēs Klosteres (Jamaiķu) luterāņu baznīca.

Plaši pārstāvēta būs Vidzeme - 32 baznīcas. Šogad aprit 800 gadi, kopš Latvijas teritorijai pāvests Inocents III piešķīra "Terra Mariana" - Māras zemes - nosaukumu. Tā laika Livonijas noskaņu varēs izjust Vidzemes senajās baznīcās - Cēsīs, Valmierā un Straupē. Baznīcu nakts notiks arī Brāļu draudžu kustības vēsturiskajos apgabalos Alūksnē, Jaunpiebalgā, Matīšos, Apē un Smiltenē.

Zemgalē pasākumā piedalīsies 15 baznīcas. Līdzās Jelgavas un Dobeles pilsētām, Līvbērzes un Penkules pagastu baznīcām Baznīcu nakts notiks arī Zemgales kaimiņu novadā Sēlijā, kur dalību pieteikušas vairākas Jēkabpils, kā arī Neretas un Viesītes luterāņu baznīcas.

Latgale būs pārstāvēta ar 15 baznīcām. Viļakas, Baltinavas, Šķilbēnu un Balvu baznīcām ir pievienojusies arī Aglonas bazilika, Jasmuižas, Feimaņu Svētā Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīcas un Kampišķu vecticībnieku lūgšanu nams.

Uzzināt, kuras baznīcas piedalīsies pasākumā, var Baznīcu nakts mājaslapā, kur izvietotas novadu interaktīvās kartes.

Kā vēstīts, pirmā "Baznīcu nakts" Latvijā notika 2014.gada 6.jūnijā un tajā piedalījās 43 Rīgas dievnami. Pasākumu apmeklēja apmēram 20 000 cilvēku.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti