Spriņģe par filmu «Ģenerālplāns»: Neredzamajā karā darbojas trīs veida zaldāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Analizējot, kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku un šķeļ sabiedrību, tapusi dokumentālā filma “Ģenerālplāns”. Atšķirībā no nesen demonstrētās BBC filmas šī balstīta tikai uz dokumentālām video liecībām. Kā apgalvo viena no filmas veidotājām pētniecības centra “Re:Baltica” dibinātāja Inga Spriņģe, "tas ir kā neredzams karš, kurā darbojas trīs veidu zaldāti".

Pie dokumentālās filmas autori strādājuši kopš brīža, kad Krievija sagrāba Krimu. Tas ir stāsts par Krievijas ietekmes metodēm, ar kādām Maskava realizē ārpolitiku un izplata informāciju krievvalodīgo kopienās Baltijas valstīs un citviet Eiropā.    

"Tas ir kā neredzams karš, kurā darbojas trīs veidu zaldāti," saka filmas līdzautore, pētniecības centra “Re:Baltica” dibinātāja Inga Spriņģe. "Vieni zaldāti ir nevalstiskās organizācijas, kurām Krievija dod finasējumu, un viņi ir kā tāds ceļojošais cirks, tie cilvēki pārvietojas uz attiecīgajām vietām, kur vajag Krievijas televīzijām. Piemēram, novērotāji Krimas referendumā. Otra grupa zaldātu ir dažādi politiķi, kas strādā ar Krievijas atbalstu vai pārstāv Krievijas intereses, kur mēs pieskaitām Tatjanu Ždanoku. Un trešais ir Krievijas mediji, mēs redzam, kā strādā un kāds ir rezultāts."

Filma ir Baltijas valstu žurnālistu kopdarbs, arī pirmais lielais projekts sabiedriskajām televīzijām. Notikumus analizē ārvalstu eksperti, kuru vārdos ieklausās. Kā secina filmas veidotāji, Krievija apzināti nopludina daudz interviju par dažādiem notikumiem, lai radītu tādu kā miglu, lai   sabiedrība netiktu skaidrībā, kā tad ir patiesībā. Katrai personai, kas izgaismojas notikumos, ir kāda loma Krievijas ģenerālplānā.

"Un, kā saka Krievijā, sauc "poļeznij durak". Vajadzīgais muļķis... izrādās, ka tādu Baltijas valstīs ir diezgan daudz. Un tad viņi sāk darboties. Kaut kāds jau meistara plāns un dižā doma tur ir apakšā. Cik tā tiks realizēta, tas jau atkarīgs no mums pašiem. Cik mēs būsim gudri, pamanīsim laicīgi," skaidro filmas režisors Juris Pakalniņš.

Ceturtdien, 3.martā, pēc filmas pirmizrādes notika arī diskusiju ar filmas veidotājiem, politiķiem, ārpolitikas un drošības ekspertiem.

Latvijas Televīzija dokumentālo filmu “Ģenerālplāns” rādīs 5.aprīlī, no 4. marta tā skatāma kinoteātrī "K.Suns", bet no 12. marta - "Splendid Palace".

Jau vēstīts, ka filma “Ģenerālplāns” pēta metodes, kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību. Filmā kā eksperti piedalās  – Anne Aplbauma, Ļevs Gudkovs, Anderss Fogs Rasmusens, Džulians Lindlijs-Frenčs, Artemijs Troickis, Edvards Lukass un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti