Rīta Panorāma

Vai krīzes atbalsis Ukrainā jau izjūt mūsu ražotāji?

Rīta Panorāma

Vai valdība nobijās no pensionāru solītajām protesta akcijām?

Pirmizrādi sagaidījusi mākslas filma "Džimlai Rūdi Rallalā!"

Šonedēļ sāks izrādīt spēlfilmu «Džimlai Rūdi rallallā!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ ceļu pie skatītājiem uzsāks daudzu gaidītā spēlfilma "Džimlai Rūdi rallallā!", kas sola tikšanos ar veselu plejādi spožu vecākās paaudzes aktieru. Filma ir traģikomēdija par vecajiem ļaudīm, kuri jūtas vientuļi un nevienam nevajadzīgi. Lai situāciju mainītu, viņi nolemj īstenot traku ideju - atteikties no pensijām un brīvprātīgi doties armijā, tā glābjot valsti no finanšu krīzes.

Mēs, pensionāri, vecie ļaudis, esam atraduši risinājumu valsts finanšu krīzei. Nekādi vecuma ierobežojumi mums neliegs aizsargāt dzimteni!” 

Šādi starptautiskā preses konferencē paziņo filmas "Džimlai Rūdi rallallā!" varoņi - kāda veco ļaužu pansionāta iemītnieki. Tas pamatīgi satrauc valsts augstākās amatpersonas, bet seniori patiešām izveido savu brīvprātīgo rotu, un kulminācija visam ir viņu dalība NATO apvienotajos manevros.

Viņu aktivitātes izpelnās pat karsto reportāžu telekanālā CNN: They are going to serve in the army, instead of getting their pensions” ("Viņi ir gatavi dienēt armiijā tā vietā, lai tiktu pie pensijām."). 

Lielākā daļa filmas uzņemta Ādažu poligonā, kur aptuveni 30 mūsu kino un teātra vecmeistaru ļoti azartiski iejūtas karavīru tēlos. Viņus komandē bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsseržants Ziedonis Ločmelis, viņi aprīkoti ar īstu ekipējumu. Īsta ir arī visa kaujas tehnika un visi sprādzieni.

„Oi, viņi met granātas, viņi šauj ar tādu lielu rīku, kas saucas "Carl Gustav", ar ko tankus spridzina, viņi šauj ar triecienšautenēm AK-7, viņi brauc ar tanku. Bez tā visi viņi skrien, lien, pārvar šķēršļu joslas, vārdu sakot, dara tieši to, kas ir nepieciešams kareivim," Latvijas Radio stāsta filmas režisori Jānis Cimermanis un Māris Putniņš. 

Režisori uzsver - filmā komiskais mīsies ar skumjo un smeldzīgo - nu gluži kā dzīvē.

Ne velti filmas žanra apzīmējums ir traģikomēdija. 

„Visi jau gaida, ka varēs pasmieties, un patiešām ir vietas filmā, kas neapšaubāmi ir smieklīgas. Jo, ja veciem cilvēkiem iedod ieročus un tankus, un viņi kaut ko ar tiem dara, nu gribot negribot iznāk brīžiem ļoti smieklīgi. Bet ir arī ļoti nopietnas un skumjas lietas tajā stāstā, kā jau tas ir arī dzīvē. Tā vispār ir filma par mums un par dzīvi," atklāj režisori. 

Viņi stāsta, ka bijusi liela laime un bauda strādāt ar tik spožu mūsu aktieru komandu, ne mazāk gandarīti arī paši aktieri - tas viņiem bijis ļoti aizraujošs laiks un arī satikšanās, stāsta kādreizējās Jaunatnes teātra aktrises Velta Skurstene un Anta Krūmiņa.

”Prieks satikt citus kolēģus - liepājniekus, valmieriešus, tās vienkārši ir kolosālas tikšanās. Scenārijs iedarbojas lieliski, trāpīgi un tai pat laikā varbūt nežēlīgi, bet tas ir veselīgs scenārijs, jo ir ko padomāt visiem," norāda Anta Krūmiņa.

Dzīvē jau vienmēr komiskais mijas kopā ar skumjām. Es tikai domāju, ka bēdu nevajag spēlēt ar bēdu, bēdu vajag lustīgi spēlēt," saka Velta Skurstene.

Neregulārā un pieticīgā finansējuma dēļ filmas uzņemšana izvērtās krietni garāka, nekā sākotnēji iecerēts, un šī iemesla dēļ diemžēl divi aktieri pirmizrādi nesagaidīs, par to ļoti noskumis ir Māris Putniņš.

„Pirmā no mums aizgāja Imbi Strenga un tad arī Harijs Spanovskis, tā ir viņa pēdējā nelielā loma. Es reti kad griežos pie Jahves, pie Dieva ar kādu lūgumu, bet šīs filmas veidošanas laikā es pāris reizes to darīju, un Viņš mums vispār palīdzēja. Bet viens lūgums bija - es gribēju, lai nebūtu neviena uzvārda rāmītī filmas titros… Neizdevās… Divi ir”," atklāj režisors.

"Džimlai Rūdi rallallā!" pirmizrāde būs trešdien 5. martā, no piektdienas filmu izrādīs „Kino Citadele”, bet, sākot no marta vidus tā būs skatāma arī citos Rīgas un mazliet vēlāk arī visas Latvijas kinoteātros.

Filmu veidojis režisoru tandēms Māris Putniņš un Jānis Cimermanis, kuri līdz šim pazīstami kā populāru animācijas filmu autori.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti