Kultūras ziņas

Kas notiks Rīgas Mākslas telpā?

Kultūras ziņas

Ziemassvētku dziesmu festivāls Daugavpilī

Aspazijas un Raiņa jubileja 28 ES valstīs

Projekts «Domasspēks» - veids, kā ar mazu karotīti mācīt mīlēt Raini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Šis veids, kā mēs šobrīd, tautiski sakot, mācām mīlēt Raini - ar mazu, mazu karotīti. Viena atrakcija, viens domu grauds, viens cukurgraudiņš, viens lēciens cauri uguņojošam riņķim. Tā uz priekšu 29 reizes,"  - tā par īsfilmu sēriju "Domasspēks", kas veltīta Rainim un Aspazijai, saka režisors Olafs Okonovs.

"Domasspēks" ("#domasspēks") - tā nosaukts Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltīts īsfilmu projekts, kura mērķis ir popularizēt mūsu dižgaru idejas Eiropā. Projekta laikā katrā no Eiropas Savienības valstīm tiks uzņemta īsfilma, kurā kāds populārs šīs valsts cilvēks citēs Raiņa un Aspazijas dzeju. Katrā filmā būs iekļauts arī kāds akcents no Latvijas, bet Raiņa un Aspazijas lomās iejutīsies mūziķis Goran Gora un televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Projekta laikā tapušās īsfilmas sāksies ar vienādu ievadtekstu. Tālākais scenārijs būs atšķirīgs, veidots pieskaņojoties personībai, kas būs katras īsfilmas centrā. Tā, piemēram, pirmās, jau uzņemtās filmas varonis ir zviedru televīzijas zvaigzne Pērs Morbergs, kurš ir gan aktieris, gan ļoti populārs ēdienu raidījumu vadītājs. Īsfilmā Pērs Morbergs vispirms demonstrē savu māku virtuvē, bet pēc tam dodas pastaigāties pa Zviedrijas klinšainajiem krastiem un deklamē Raiņa dzeju. No Baltijas jūras krasta ar viņu sasaucas Aspazijas tēla atveidotāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Līdzās zviedru televīzijas zvaigznei īsfilmu varoņi būs arī Īrijas prezidents, Lietuvas aktieri, Somijas bīskape, Slovēnijas reperis un vēl daudzi citi. Viņi visi gan citēs Raini un Aspaziju, gan satiksies ar viņu tēlu atveidotājiem no Latvijas - Goran Goru un Evu Ikstenu-Strapcāni. Viņi arī nogrimēti līdzīgi mūsu dižgariem, īpaši Goran Gora izskatās pat pārsteidzoši līdzīgs Rainim.

"Mēs pat sākotnēji nemeklējām lielu līdzību viņos, bet bija doma, ka tie ir mūsdienīgi šodienas cilvēki, kuri spēj uzrunāt dažādas auditorijas," saka projekta producente Antra Cilniska.

Projektu kopumā Antra Cilinska dēvē par lielu izaicinājumu, jo ļoti īsā laikā jāveic tekstu atlase, filmu varoņu izvēle, jānofilmē 29 valstīs un teksti jāpārtulko arī visās valodās: "Faktiski te ir vairāki slāņi. Viens ir šīs personības - Rainis un Aspazija, bet otrs - tā ir sasaukšanās, tā ir sajūta, ka mēs, visa cilvēce esam kā kopums. Tā ir lieta, par ko arī viņi runāja. Arī mūsu pamatdoma ir akcentēt tieši šo tēmu."

Jau ilgāku laiku Evai Ikstenai-Strapcānei un Goran Goram regulāri jāpārtop par Aspaziju un Raini. Mūziķis stāsta, ka šī iemiesošanās radījusi viņos kādu īpašu saikni ar lielo domātāju un viņa darbiem.

"Man visu laiku līdz šim projektam Rainis bija slīdējis garām un bijis "viens no autoriem". Protams, skolas laikā bija ļoti daudz lasīts, bet es, visticamāk, vēl nebiju gatavs Rainim. Filmēšanas laikā mums Raiņa dzeja ir gana daudz jālasa, un es apbrīnoju, ka tik koncentrētā tekstā var ielikt tik dziļu domu. Man tas ir pārsteigums, ka es pēkšņi it kā "saredzu cauri" šiem vārdiem, šiem dzejoļiem," saka Goran Gora.

"Dzied circenītis aizkrāsnē" ar Aspazijas tekstu bijusi Evas Ikstenas-Strapcānes mīļākā šūpuļdziesma, tādējādi Aspazija viņā iedziedāta jau kopš bērnības. Tagad Evai Ikstenai-Strapcānei atklājums vairāk bijusi tieši Aspazijas skumjā puse: "Iejūtoties Aspazijas tēlā, viņas skumjās, gaidot Raini un domājot par viņu cietumā... Aspazija daudz dzejā raksta par šīm skumjām un ilgām. Citējot viņu jau kuro reizi, es pēkšņi sapratu, ka tā Aspazija, ko mēs iedomājamies - "jāj pa ceļu pasaciņa" - šī romantizētā, varbūt mazliet cukurotā Aspazija patiesībā ir ārkārtīgu vilšanos, skumju un pārdzīvojumu pārpilna."

Režisors Olafs Okonovs atdzīst, ka abu literātu pāra atlasē bijis svarīgi, lai Raini un Aspaziju atveido cilvēki, kuri ir aktīvi sabiedrībā un interesējas par notiekošo sabiedrībā. Režisors arī aicina lasīt Raiņa un Aspazijas darbus. Viegli neesot, bet ir vērts.

Šonedēļ Latvijas prezidentūras tīkmekļa vietnē publicēta projekta "Domasspēks" pirmā ievada epizode. Turpmāk pusgada garumā katru nedēļu interesenti varēs iepazīties ar jaunu projektu sēriju.

Kā vēstīts, projekts "Domuspēks" iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti