Pirmizrādi piedzīvos Jura Pakalniņa dokumentālā filma «Ģenerālplāns»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

3. martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks režisora Jura Pakalniņa dokumentālās filmas “Ģenerālplāns” pirmizrāde un diskusija ar filmas veidotājiem, politiķiem, ārpolitikas un drošības ekspertiem.

Filma “Ģenerālplāns” pēta metodes, kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību. Filmā kā eksperti piedalās  – Anne Aplbauma, Ļevs Gudkovs, Anderss Fogs Rasmusens, Džulians Lindlijs-Frenčs, Artemijs Troickis, Edvards Lukass un citi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Ģenerālplāns" treileris from Mistrus Media on Vimeo.

Uzsverot filmas aktualitāti, Juris Pakalniņš secina: “Nupat rezonansi  un nervozitāti Latvijas sabiedrībā radīja LTV demonstrētā BBC filma „Trešā pasaules kara komandcentrā”. Vairāk nekā gadu ir tapusi mūsu dokumentālā filma „Ģenerālplāns”.  Vai abu šo filmu vienlaicīga parādīšanās uz ekrāniem ir nejaušība?  Vērojot pēdējo gadu notikumus Latvijā un tās tuvakajās kaimiņvalstīs, kā arī uzklausot pasaulē pazīstamu ekspertu viedokļus, mēs savā filmā mēģinājām saprast, vai tā tiešām ir tikai sagadīšanās.”

Filma ir Baltijas valstu žurnālistu un filmu studiju "Mistrus Media" (Latvija), "Monoklis" (Lietuva) un "Allfilm" (Igaunija) kopražojums.

“Mēs sākām veidot filmu par Krievijas maigo varu, bet pabeidzām par neredzamo karu, kas sākās ilgi pirms "zaļo cilvēciņu" ierašanās. Baltija jau ilgus gadus ir bijis izmēģinājumu poligons informatīvajā karā, kurā kā ierindnieki karo Kremļa kontrolētas televīzijas, Krievijas finansētas nevalstiskas organizācijas un tās atbalstīti politiķi. Mums kā žurnālistiem bija pienākums parādīt, kā šis ietekmes tīkls tiek veidots, finansēts un izmantots. Šī nav filma par Baltijas krieviem. Šī ir filma par ietekmes tīkla veidošanas metodi, kuras elementi sāk parādīties arī citās Rietumu valstīs,” uzsver filmas scenārija autore Sanita Jemberga.

Pēc filmas pirmizrādes sekos diskusija, kurā piedalīsies Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa, Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks un Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Kažociņš, Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, Eiropas žurnālistikas observatorijas platformas krievu lapas redaktors Andrejs Berdņikovs, žurnāliste, filmas līdzautore un “Re:Baltica” dibinātāja Inga Spriņģe.

Filma tapusi sadarbībā ar  Baltijas pētnieciskās žurnālistiskas centru “Re:Baltica”, filmu studiju “Red Dot Media”, Baltijas valstu sabiedriskajām raidorganizācijām (LTV, ERR, LRT), Latvijas un Lietuvas nacionālajiem kino centriem, ES programmu “Radošā  Eiropa”, Latvijas Valsts kultūrkapitāla fondu un Adenauera fondu.

Filmas režisors ir Juris Pakalniņš, scenārija autore Sanita Jemberga, pētnieces Inga Spriņģe un Arta Ģiga, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti