Pirmizrādi piedzīvos jaunā Dzintras Gekas filma «Tēvi Tur»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nacionālā kino centra (NKC) Latvijas filmu maratonā 4.maijā pirmizrādi piedzīvos Dzintras Gekas jaunākā dokumentālā filma “Tēvi Tur”, kurā parādīti PSRS Gulaga nometnēs izdzīvojušo likteņi. Filma vēsta par laika posmu no 1940.gada, kad tika okupēta Latvija, līdz 1991.gada barikāžu laikam un mūsdienām.

“Tēvi Tur” vienā seansā 4.maijā, plkst.14.30 būs skatāma kino "Splendid Palace" Lielajā zālē, bet 14.jūnijā plānota filmas pirmizrāde Latvijas Televīzijā.

Agris Šēfers pēc 10 gadu ieslodzījuma atgriezās Latvijā, piedalījās barikādēs, dzīvo nepabeigtā mājiņā un saka: "visu Latvijai, līdz pēdējai asins lāsei, līdz pēdējai sviedru lāsei, visu Latvijai...”

Filmā "Tēvi Tur" redzēsim Astrahaņas cietumu, kurā bija ieslodzīts Mārtiņš Bisters. Vladimiras cietumu, kur vieninieka kamerā daudzus gadus bija ieslodzīts Gunārs Rode, nometnes administrācijai nebija pieņemams viņa pretošanās gars. Kārlis Čika-Grīnerts ieslodzījumā pavadīja 25 gadus, jo viņš sevi par vainīgu neatzina.

Andris Caune, Ojārs Grensbergs, Imants Grāvītis un Jānis Zemtautis pavadījuši daudzus gadus Gulaga nometnēs un izdzīvojuši.

1954.gadā Kazahstanā, Žeskazganā notika sacelšanās. Sagāja kopā vīriešu un sieviešu nometnes, noturējās 40 dienas. Tanki un šāvēji vairāk nekā 1000 ieslodzītos iznīcināja. Ausma Vērpe sacelšanās laikā iepazinās ar savu nakamo vīru, viņiem palaimējas izdzīvot. 

Mūziķa Zigfrīda Muktupāvela sapnis bija atrast tēva brāļa kapavietu tālajā Kazahstānā. Savu vārdu viņš ieguvis par godu tēvocim, kurš Latvijā neatgriezās. 

Zigfrīds sameklē māsīcu un kopā dodas stepē meklēt pieminekli ar uzrakstu „Zigfrīds Muktupāvels“.

1949.gadā notika nākamā deportācija. Ģimenes tika aizvestas uz Sibīriju. Tēvi tika tiesāti, daudzi nokļuva soda nometnēs Vorkutā un Intā. Skaidrīte Jostmane un Māris Landers brauc uz Vorkutu, lai atrastu tēva kapa vietu.

Filmas režisore un producente ir Dzintra Geka, scenārija autors – Ēriks Lanss, operatori - Aivars Lubānietis un Viktors Grībermans, montāžas un skaņas režisors Armands Zvirbulis. Filmā skan Pētera Vaska mūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti