Kultūras ziņas

Pētera Vaska pirmatskaņojums Somijā

Kultūras ziņas

Šovakar pasniedz "Spēlmaņu nakts" balvas

Pirmizrādi Latvijā piedzīvo spēlfilma "Ausma"

Pirmizrādi Latvijā piedzīvos Pakalniņas «Ausma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgā 23.novembrī notiks Lailas Pakalniņas spēlfilmas "Ausma" pirmizrāde Latvija. No 24.novembra filmu izrādīs arī citos Latvijas kinoteātros.

Kā iepriekš jau vēstīts, "Ausmas" pasaules pirmizrāde notika Tallinā, 18. novembrī. Filmas centrā ir Latvijas vidē adaptēts padomju laika stāsts par Pavļiku Morozovu, kurš propagandas iespaidots, nodeva savu tēvu padomju varas iestādēm. Filmas darbība risinās 50. gados kolhozā „Ausma”, un tās galvenais varonis ir latviešu zēns Jānis.

"Man liekas, ka šobrīd nav būtiski pateikt, ka padomju sistēma bija slikta, un bradāt pāri Ļeņina ģīmetnei, ko mūsdienās var brīvi darīt. Bet man bija svarīgi - aiziet atpakaļ uz tiem padomju laikiem, un runāt, brīdinot kontekstā ar to, kas notiek šobrīd," stāsta Laila Pakalniņa.

"Scenāriju es sāku rakstīt, kad bija Sīrijas un Ēģiptes notikumi, un tad man likās, ka tas ir aktuāli pat ārpus vienas valsts ietvariem. Bet tad, kad mēs jau gatavojāmies filmēšanai, sākās Ukrainas notikumi, tāpēc, manuprāt, tas ir būtiski. Un patiesībā tas vienmēr būs būtiski, jo vienmēr, pat ja mēs nerunājam par sociālistiskām un komunistiskām idejām, vienmēr uzradīsies kāds, kurš gribēs pakļaut, radīt kādu sistēmu, pārvērst citus par skrūvītēm, par mehānismu," turpina režisore. "Tas attiecas uz jebkuru, pat labklājīgu kapitālisma valsti, jo paskatieties, kas notiek kaut vai pirms vēlēšanām. Šī vēlme manipulēt ar cilvēku prātiem, emocijām pastāv visu laiku."

Interviju ar režisori Lailu Pakalniņu pēc filmas pasaules pirmizrādes lasiet šeit!

Filmas garos, rūpīgi izplānotos kadrus iemūžinājis poļu operators Voiceks Starons, kura kontā ir viena no Harija Potera filmām un Berlīnes kinofestivāla balva. "Strādāt pie šīs filmas bija man jauns izaicinājums, jo pirms tam es biju zināms kā operators, kurš tikai mazliet savos darbos pielietos dokumentālo pieeju. Bet šobrīd esmu pārliecināts, ka šī filma mainīs viedokli par mani kā par kino operatoru," saka Voiceks Starons. Filmas montāžas režisors ir Kaspars Kallass (Igaunija).

Liela loma filmas atmosfēras radīšanā ir arī filmas mūzikai - Vestarda Šimkus debijai filmu komponista lomā, kā arī aktieriem - Vilim Daudziņam, Andrim Keišam, Viktoram Zborovskim (Polija), Lienai Šmukstei, Rūdolfam Plēpim, Ģirtam Krūmiņam. Filmas veidošanā piedalījušies arī gandrīz 900 masu skatu dalībnieki no Kurzemes pilsētām un ciemiem, kā arī plašs dzīvnieku ansamblis - zirgi, suņi, vistas, žurkas, gliemeži.

Lailas Pakalniņas jaunākā filma "Ausma" šobrīd atrodas pasaules kino kritiķu uzmanības lokā. Amerikas kino žurnāls "Hollywood Reporter" recenzents Stīvens Daltons raksta, ka Lailas Pakalniņas "Ausma" nostājas stabili blakus tādām pēdējā laika melnbaltajam vēsturiskajām drāmām kā Mihaila Hanekes "Baltajai Lentai" un Pāvila Pavļikovska filmai, pagājušā gadā labākajai Eiropas kinolentei "Ida".

"Lailas Pakalniņas "Ausma", manuprāt, ir pēdējās desmitgades jaudīgākais kino, kas vien Latvijā ir noticis. Tas ir tik ārkārtīgi iedarbīgs. Bet man uzreiz jābrīdina skatītāji, ka ir ļoti grūti skatīties, nav nekāda piektdienas vakara izklaide," norāda kino žurnāliste Kristīne Matīsa. "Šobrīd mēs pieredzam to, ka ar sabiedrības domu tiek manipulēts visos iespējamos virzienos, izmantojot sociālās tēmas, sensitīvas tēmas, un šī filma autorkino kontekstā ir ļoti spēcīga piebilde," vērtē kino kritiķe Kristīne Simsone.

Nacionālo pirmizrādi "Ausma" piedzīvos 23.novembrī kinoteātrī "Splendid Palace", bet no 24.novembra filma dosies pie skatītājiem Rīgā, Jēkabpilī, Cēsīs, Talsos, Valmierā, Ventspilī un citur Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti