Pakalniņas spēlfilmu «Ausma» iekļauj 50 labāko Eiropas filmu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Režisores Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma" ir iekļauta Eiropas Kino akadēmijas (EKA) veidotajā 50 labāko spēlfilmu sarakstā, un tā ir pirmā reize, kad šajā prestižajā lokā ir nonākusi arī Latvijas pilnmetrāžas filma.

 

Nacionālais kino centrs paziņojumā medijiem norāda, ka tieši no šīm 50 filmām izvēlēsies nominantus Eiropas Kino akadēmijas balvām par gada sasniegumiem kinomākslā.

Filmas ''Ausma'' centrā ir Latvijas vidē adaptēts padomju laika stāsts par Pavļiku Morozovu, kurš, propagandas iespaidots, nodeva savu tēvu padomju varas iestādēm. Pakalniņas filmas darbība risinās 20.gadsimta 50.gados kolhozā "Ausma", tās galvenais varonis ir latviešu zēns Jānis.

"Ausma" ir Latvijas, Polijas un Igaunijas kopražojuma filma.

Kopumā Eiropas labāko filmu sarakstā ir iekļautas filmas no 33 valstīm. Piecdesmitniekā ir vairākas filmas no pavasarī aizvadītā Kannu kinofestivāla konkursa skates, arī "Zelta palmas zara" ieguvēja, britu režisora Kena Louča filma "Es, Daniels Bleiks", tāpat Pedro Almodovara "Džuljeta", Pola Verhovena "Viņa", Kristiana Mungiu "Izlaidums" un citi spilgti darbi.

"Ausma" ir vienīgā Baltijas valstu filma, kas iekļauta 50 labāko vidū.

Igauniju šajā kopražojumā pārstāv filmas montāžas režisors un līdzproducents, Pakalniņas ilggadējais domubiedrs Kaspars Kallass, bet no Polijas radošajā komandā ietilpst jau vairākos festivālos apbalvotais operators Voiteks Starons un kostīmu māksliniece Natālija Čečota.

Tuvākajās nedēļās vairāk nekā 3000 Eiropas Kino akadēmijas biedru no visām ES valstīm balsos par nominācijām kategorijās "Labākā filma", "Labākais režisors", "Labākā aktrise", "Labākais aktieris" un "Labākais scenārijs" balvām nominēto filmu un profesionāļu saraksts tiks publiskots 5. novembrī Seviļas starptautiskajā kinofestivālā Spānijā.

Savukārt par balvām specifiskākās kinoprofesiju kategorijās – par labākajiem operatoriem, māksliniekiem, montāžas režisoriem, grima un kostīmu māksliniekiem, komponistiem un skaņu režisoriem lems speciāla EFA žūrija septiņu profesionāļu sastāvā.

29. Eiropas Kino akadēmijas balvu pasniegšana šogad notiks 10. decembrī Polijas pilsētā Vroclavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti