Kultūras ziņas

Nacionālajam teātrim šosezon 12 jauniestudējumi

Kultūras ziņas

Honkongas bērnu koris Cēsīs un Rīgā

Top mākslas filma "Melānijas hronika"

«Melānijas hronika» - mākslas vēstījums ar traģisku vēstures fonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Es galīgi nepretendēju uz pieminekļa veidošanu un vietu vēsturē. Tas ir fons, ļoti svarīgs vēsturisks notikums par, manuprāt, tiešām vienu no lielākajām Latvijas traģēdijām. Bet tie nav īstas mākslas uzdevumi. Mākslas uzdevumi ir pārvērst to visu mākslas vēstījumā, vēstījumā par cilvēku un cilvēci. Ja to mēs būsim sasnieguši, es būšu priecīgs, un skaidrs, ka vēsturiskais fons nekur nepazudīs," par topošo spēlfilmu "Melānijas hronika" saka filmas režisors un scenārija autors Viesturs Kairišs.

Žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas autobiogrāfija "Veļupes krastā" ir viens no spilgtākajiem staļinisma deportāciju laika notikumu aprakstiem latviešu literatūrā. Režisora Viestura Kairiša redzējums to pārcels uz kinoekrāna - spēlfilmā "Melānijas hronika".

Jurisprudences studenti, laikrakstu "Brīvā Zeme" un "Daugavas Vēstnesis" žurnālisti Melāniju Vanagu kopā ar astoņgadīgo dēlu Alni izsūtīja uz Sibīriju, Krasnojarskas novadu. Vīrs Aleksandrs tika nošķirts no ģimenes un izsūtīts uz Gulaga nometni Urālos.

Jau lasot scenāriju jūt, kā Viesturs Kairišs un visa komanda kopumā nevairās, nemēģina to padarīt ne skaistāku, ne romantiskāku, bet rāda visu, kā tas ir - tās šausmas, kurām ir izgājuši cauri latvieši un mūsu vecvecāki," saka aktrise Baiba Broka.

"Profesijas ziņā - grūti teikt, vai tas ir kāds savādāks, lielāks izaicinājums, vienkārši prieks atkal melnbaltu taisīt. Tā ir vērtība pati par sevi, esmu par to pilnīgi pārliecināts. Ar šo darbu es arī reāli to gribu pierādīt. Es atvainojos, bet muļķīgi ir aizspriedumi, ka cilvēki neiet skatīties tikai tāpēc, ka ir melnbalts, neiet skatīties tāpēc, ka ir slikta filma," norāda filmas operators Gints Bērziņš.

Šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kurai uzticēta Melānijas Vanagas loma, atzīst, ka pirmoreiz attēlo kādu reāli eksistējošu personu.

Tas, ko es jūtu - latvieši, kas piedalās šajā projektā, jau no paša sākuma ir ļoti dziļi iesaistījušies. Viņiem tas nav tikai stāsts, viņiem ir ļoti svarīgi runāt par šo notikumu, pastāstīt par to. Es jūtos tā, it kā šī vēlēšanās mani nestu, stiprinātu mani. Man nav jātēlo sava varone, es esmu kopā ar šiem cilvēkiem, un tā ir ļoti spēcīga enerģija," uzsver Sabīne Timoteo.

Kā jau vēstījām, otrs "Melānijas hronikas" filmēšanas etaps, kuram Nacionālais Kino centrs pagājušā gada martā piešķīra 200 000 latu, turpināsies visu augustu gan Rīgā, gan Latgalē - Pasienē un Pildā.

Filmas, kas ir Latvijas un Somijas kopprodukcija, pirmizrāde plānota nākamā gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti