Kultūras ziņas

Šodien Pasaules Filozofijas diena

Kultūras ziņas

Vēlreiz izrādīs iestudējumu "Vācietis. Klavierkoncerts"

Kurp ved "Vadātājs"?

LTV Latvijas kods: kurp ved «Vadātājs»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arī ceturtdienas, 21.novembra, vakarā turpinās pēc Latvijas Televīzijas iniciatīvas tapušā cikla "Latvijas kods" filmu pirmizrādes. Šoreiz jaunā režisora Dāvja Kaņepes filmu "Vadātājs". Režisors izglītojies Itālijā, un varbūt tādēļ filmā viņa skata punkts uz dzīvi un notikumiem Latvijā ir nedaudz citāds.

Filmas veidotāji savā piecus tūkstošus kilometru garajā ceļojuma filmā pa Latviju meklē mistisko "vadātāju" - gan to, kuru, zina visi, gan to, kura varā nonākusi sabiedrība un kam neapdomīgi skrējusi pakaļ.

„Ir diezgan liels apjukums, un mēs mēģinājām aicināt cilvēkus padomāt par to, vai viņus kāds vadā, vai viņi zina, kas viņi ir, kur viņi iet un vai viņi zina, ko grib," stāsta režisors Dāvis Kaņepe.

Skaņu režisorei Anetei Vanagai savukārt šķitis ļoti interesanti ieraudzīt, cik lielā mērā idejas sasaucās ar reliģiskām vai pat mistiskām idejām, ja tu runā ar racionāliem cilvēkiem.

Vadātājs filmā ir spilgta metafora gan procesiem sabiedrībā, gan labs iegansts sarunai ar cilvēkiem, taču filmas veidotāji neuzskata, ka ticot iracionālajam, mēs būtu tumsonīga tauta. No "vadātāja" varot arī daudz ko mācīties.

„Ja viņu interpretē kā jaunu informācijas ieguves veidu, tad vadātājs ir pat ļoti vajadzīgs, jo visi cilvēki, kas ir "izvadāti", pēc tam ir nokļuvuši nākošajā līmenī, kurā apzinās, ka var tikt maldināti. Un līdz ar to viņi daudz vairāk pievēršas tam, ka viņi negrib būt maldināti, un ja ir, tad to aptver," ir pārliecināts Kaņepe.

Garajā ceļojumā apmaldās arī paši filmas veidotāji, bet vai satiek vadātāju, tas gan jāskatās filmā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti