«Lielajā Kristapā» šogad - spilgts dokumentālā kino piedāvājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nākamnedēļ Latvijā sāksies nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps", kura norisē būs vairāki jaunumi. Iepriekš festivāla filmu programmu izrādīja aptuveni nedēļu, bet šogad to demonstrēs veselu mēnesi, tādējādi padarot skatītājiem daudz pieejamāku. Tāpat atšķirības būs žūrijas darbā, jo filmas vērtēs nevis šaurs kritiķu loks, bet gan aptuveni 400 kino industrijas profesionāļu. "Lielajam Kristapam" šogad pieteikti 87 kino darbi, un īpaši interesants šogad ir dokumentālo filmu piedāvājums.

"Lielajam Kristapam" šogad nebūs galvenās nominācijas "Labākā spēlfilma", jo šajā kategorijā kino raža ir ļoti trūcīga - šogad tapusi tikai viena spēlfilma, un tā ir Aika Karapetjana šausmu filma "M.O.Ž.". Toties ļoti interesants un spilgts ir bijis jaunu dokumentālo filmu piedāvājums - šajā kategorijā būs pat ļoti sīva konkurence.

Ievas Ozoliņas debijas filma "Mans tēvs baņķieris" izpelnījās milzīgu un dokumentālajai filmai netipisku skatītāju interesi, bet līdzās tai ceļu uz ekrāniem sāka vēl virkne skatītājus uzrunājošu darbu - to vidū Ināras Kolmanes "Ručs un Norie", Andreja Verhoustinska "Viktors un nakts", Dzintras Gekas "Dieva putniņi". Kopumā pilnmetrāžas dokumentālo filmu kategorijā pieteikti 11 darbi.

Piedāvājumu raksturo Kinematogrāfistu savienības pārstāve Ieva Romanova: "Dokumentālajās filmās ir liela dažādība, bet parādās tendence stāstīt personiskus stāstus, un tas ir ļoti interesanti, ja režisors stāsta stāstu, kas viņam patiešām ir ļoti labi zināms."

Festivāla programmā iekļautas arī spēles un dokumentālās īsfilmas, animācijas filmas un pirmo reizi arī dokumentālās televīzijas filmas. Festivāla laikā notiks arī vairāku filmu pirmizrādes.

""Rīga 2014" programmā bija unikāls projekts "Dāmu paradīze" par modes vēsturi, tagad režisore Ilona Brūvere šo materiālu ir apkopojusi filmā, un šai filmai festivāla laikā būs pirmizrāde. Pazīstamā režisora Zigurda Vidiņa dēls Viestarts Vidiņš ir uztaisījis debijas filmu "Uz kalnukalnu stāvo" par Induli Ranku un Dainu kalnu. Bet "Vides filmu studijā" ir tapusi filma "Tie, kas uzdrošinās", kas vēsta par 1991.gada notikumiem, kad Latvija pasludināja savu neatkarību, un Islande bija pirmā valsts, kas to atzina. Tāpat būs pirmizrāde sen gaidītai filmai "Laimes formula", kas pievēršas tautas dziedniecības pieredzei, tā būs ļoti iedvesmojoša filma," stāsta Ieva Romanova. Latvijā labi pazīstamā, vitālā un enerģiskā Inese Ziņģīte būs viena no Antras Cilinskas filmas "Laimes formula" varoņiem.

Kopumā festivāla "Lielais Kristaps" programmā iekļautas 87 filmas. Līdz šim programmu izrādīja nedaudz vairāk kā nedēļu, bet šogad to varēs skatīties veselu mēnesi. Tas tādēļ, lai filmas padarītu pēc iespējas pieejamākas skatītājiem.

"Filmas veselu mēnesi rādīs "Forum Cinemas" daudzos seansos, sadalītas daudzās programmās. Pieejamība būs nodrošināta, lai skatītājs dabūtu pilnu ainu, kas tad Latvijas kino dārziņā pa šo laiku ir uzaudzis," saka festivāla mākslinieciskais vadītājs Aigars Grauba.

Izmaiņas būs arī filmu vērtēšanas sistēmā, jo žūriju neveidos šaurs kino kritiķu loks, bet gan vairāki simti dažādu kino industrijas profesionāļu. Kinematogrāfistu savienības vadītājs Reinis Kalnaellis cer, ka tādējādi būs iegūstams objektīvāks vērtējums: "Mēs esam apvienojuši gandrīz 400 cilvēkus, kas skatīsies, vērtēs, manuprāt, tas ir ļoti forši. Redzēs, kā dzīvē tas realizēsies un attaisnosies."

Kā vēstīts, nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" tiks atklāts 15.septembrī ar trim pirmizrādēm, veselu mēnesi kinoteātrī "Forum Cinemas" piedāvājot skatīties jaunākās Latvijas filmas. Festivāla noslēguma ceremonija ar apbalvošanu notiks 25.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti