Kultūras ziņas

Latvijas Gāzes Gada balvas Operai 2013 laureāti

Kultūras ziņas

Improvizācijas teātri atklāj sezonu

Paziņo Latvijas filmu "Oskara" nominēšanai

Latvija uz «Oskaru» virzīs Norda filmu «Mammu, es tevi mīlu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijai par labāko ārzemju filmu Latvija virzīs režisora Jāņa Norda "Mammu, es tevi mīlu", preses konferencē trešdien pavēstīja Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija.

/Papildināts/

Ekspertu komisijas balsojumā filma "Mammu, es tevi mīlu" uzvarēja ar sešām balsīm pret divām, kas tika atdotas par Graubas filmu "Sapņu komanda 1935".`

Kinokritiķe Dita Rietuma norādīja, ka ekspertu komisijai, kam bija jāpieņem lēmums par to, kura filma tiks virzīta Oskara nominācijai, bija samērā grūti izšķirties starp divām filmām – "Mammu, es tevi mīlu" un "Sapņu komanda 1935".

Viņa paskaidroja, ka abas filmas ekspertu acīs bijušas līdzvērtīgas – tās jau pašlaik ir ieguvušas vairākus starptautiskus apbalvojumus, tāpat abas filmas ieguvušas salīdzinoši plašu atzinību Latvijā. "Šīs filmas skatītāji mīl un ciena," teica Rietuma.

Norda filma tika izvirzīta, jo tā ir vairāk orientēta uz Eiropas kino tradīcijām, spējīga ‘apdzīvot’ festivālu kino nišu, tā ir spēcīgs, labi būvēts emocionāls stāsts, kas uzrunā plašu skatītāju loku.

Tas ir pagodinājums, bet nozīmēs arī daudz papildu darba filmas komandai, saka filmas „Mammu, es tevi mīlu” producente Alise Ģelze, jo „Oskara” gadījumā vēl lielāka nozīme kā pašai filmai ir tās mārketingam. Tāpēc producente nelolo lielas cerības, ka šādai mazbudžeta filmai ar visiem daudzajiem apbalvojumiem izdosies iekļūt starp piecām „Oskara” nominantēm.

Žūrijas eksperti piekrīt - bez valsts sarūpētas ceļamaizes Latvijas kandidātfilmai ir maz izredžu tikt tuvu „Oskaram”, tomēr iespēja izvēlēties pat starp vairākām vietējām filmām ir laba ziņa Latvijas kino industrijai, saka Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ieva Romanova. 

Kā iepriekš ziņots, izvirzīšanai tika pieteiktas trīs spēlfilmas, kas tapušas pēc 2012. gada oktobra un atbilst ASV Kinoakadēmijas nolikumam: "Mammu, es tevi mīlu", režisors Jānis Nords, "Sapņu komanda 1935", režisors Aigars Grauba un "Sēņotāji", režisors Ivars Tontegode.

Preses konferencē piedalījās Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija: kino žurnāliste, žurnāla "Kino raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa; režisors Jānis Putniņš; filmu kritiķe, kino vēstures eksperte Dita Rietuma; Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova; Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāve, producente Linda Krūkle, operators Andrejs Verhoustinskis; Latvijas Televīzijas Filmu sagādes un adaptācijas daļas vadītāja Anna Rozenvalde.

Vai Latvijas kandidāte tikusi „Oskaram” nominēto ārzemju filmu pieciniekā, kļūs skaidrs 16.janvārī, bet pati „Oskaru” pasniegšanas ceremonija notiks 2. martā.

Kā zināms, pērn ekspertu komisija no Latvijas "Oskara" nominācijai par labāko ārzemju filmu izvirzīja režisora Jevgeņija Paškeviča filmu "Golfa straume zem ledus kalna", bet kopumā kritērijiem atbilda četras Latvijas spēlfilmas - arī režisora Aika Karapetjana filma "Cilvēki tur", režisora Jura Poškus filma "Kolka Cool" un režisores Ināras Kolmanes filma "Mona".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti