Panorāma

Sākusies Finanšu izglītības nedēļa

Panorāma

20. reizi pasniedz Lielās mūzikas balvas

Latvieši triumfē Berlīnē

Latvieši Berlīnes kinofestivālā saņem 3 no 12 balvām jauniešu un bērnu programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Latvija trumfēja Berlīnes kinofestivālā, diviem režisoriem – Jānim Nordam un Ēvaldam Lācim – saņemot trīs no 12 balvām jauniešu un bērnu filmu programmām. Jāņa Norda filma „Mammu, es Tevi mīlu!” saņēma starptautiskās žūrijas galveno balvu. Savukārt Ēvalda Lāča animācijas filma „Eži un lielpilsēta” saņēma speciālbalvu un bērnu žūrijas īpašo balva.

Saņemot balvu, Jānis Nords arī teica runu uz skatuves. Režisors uzsvēra - galvenais, ko viņš vēlētos, lai šī balva Latvijai un latviešiem liktu noticēt, ka esam spējīgi taisīt kino, nevis tikai žēloties un teikt – mums kino nekā neesot un to nevajagot atbalstīt un finansēt. Bet šīs trīs balvas no 12 ir sasniegums.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Vācijā sākās 63. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls. Tā konkursa programmā "GenerationKplus" tika iekļautas arī divas filmas no Latvijas: Ēvalda Lāča animācijas filma „Eži un lielpilsēta” un Jāņa Norda spēlfilma „Mammu, es tevi mīlu!”.

Norda filmai tā ir pasaules pirmizrāde, Rīgā savukārt filmu varēs skatīties no 21. februāra. Filmas "Mammu, es Tevi mīlu!" centrā ir kāda trīspadsmitgadīga zēna un viņa mātes attiecību stāsts, kas rosina uz pārdomām, kā mēs attiecamies viens pret otru un savu sirdsapziņu.

Jāņa Norda jaunā filma ir niansēts cilvēku attiecību stāsts. Tās galvenais varonis - trīspadsmitgadīgais Raimonds - aug nepilnā ģimenē kopā ar mammu. Viņi ļoti mīl viens otru, bet steidzīgais laiks, mammas nogurums, pārāk daudz strādājot, un vēl dažādi citi apstākļi attiecībās ievieš pārpratumus un konfliktus.

Vitas Vārpiņas atveidotajai mammai dažkārt šķiet, ka dēls viņai apzināti dara pāri, bet filma ļauj ieraudzīt notikumus arī no dēla skatu punkta un tad viss izskatās pilnīgi citādāk… arī dēla melošana, klaiņošana un pat kāda zādzība.

Kas un kādēļ, un kurā brīdī arī mazā cilvēkbērnā spēj pamodināt sirdsapziņu un kā viņš šādā situācijā rīkojas - tas ir viens no jautājumiem, kas interesējis režisoru Jāni Nordu. „Tas, kas man likās interesanti, ka sirdsapziņa ir sarežģīta emocionāla inteliģence, ko mēs, diemžēl, varam iegūt „sasmērējoties” vai tikai kaut kādas grūtas un sarežģītas pieredzes rezultātā. Šai ziņā mana filma ir veids, kas atklāj, kā šī pieredze var izveidoties. Kā no bezatbildīga bērna kājas var pārkāpt pasaulē, kur ir jāpieņem lēmums, kā Raimonds kļūst par cilvēku, kurš spēj cilvēciski ieskatīties kādai ne pārāk patīkamai patiesībai acīs, līdz ar to kaut kādā veidā iekāpt arī „stingrākos zābakos”, nostāties stabilāk uz zemes," stāsta Nords.

Savukārt animācijas filma "Eži un lielpilsēta" ir stāsts par dzīvnieku spēju izdzīvot lielpilsētā. Kad zvēri atmostas no ziemas miega un atklāj, ka viņu apdzīvotā meža vietā uzcelta pilsēta, ikviens saprot, ka jāmeklē jauna mājvieta, taču ežiem padomā ir kāds plāns, kā mežu atgūt. Šī studijas "Avārijas brigāde" multfilma ir vēl viens Latvijas animatoru veiksmes stāsts, un, kā stāsta Nacionālā kino centra pārstāve Astra Spalvēna, dalība prestižā festivāla konkursā ir latviešu animācijas filmu kvalitātes apliecinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti