Lāčplēša dienā LTV būs skatāma svētku programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, kad tiek pieminēti par Latvijas valsti kritušie karavīri, Latvijas Televīzijas (LTV) pirmā kanāla ēterā visas dienas garumā būs skatām īpaša svētku programma - tiešraide no dievkalpojuma Rīgas Domā, militāro vienību parāde pie Brīvības pieminekļa, svecīšu siena, ziedojumu akcija Brāļu kapos un filmu pirmizrādes.

Rīta cēlienā plkst. 9 LTV1 ētera tiešraidē būs skatāms ekumēnisks dievkalpojums no Rīgas Doma. Sprediķi teiks Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Dievkalpojumā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš un kapelāni, kā arī Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Pēc dievkalpojuma plkst. 10.10 sāksies LTV videofilma "Sešas zvaigznes zobenā". Latviešu strēlnieki līdzās jaunlatviešiem un Trešās atmodas laika inteliģentiem ir tie, kas mācējuši būt tik drosmīgi un nekaunīgi, lai iezīmētu pasaules kartē Latvijas kontūras. Gan ar dziesmām un gara spēku, gan īstiem ieročiem. Karavīru dziesmas jaunās versijās izpilda latviešu grupas "Tumsa", "Astro’n’out", "Dzelzs vilks", "Baltie lāči" un dziedātāji Ivo Fomins, Aija Andrejeva un Mirdza Zīvere. Jaunus aranžējumus dziesmām veidojis Uldis Marhilēvičs.

Svētku programmas turpinājumā plkst. 12.55 sāksies tiešraide no laukuma pie Brīvības pieminekļa, kur notiks svinīgā godasardzes maiņa un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, ko komandēs NBS Mācību vadības pavēlniecības komandieris, Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors, pulkvedis Egils Leščinskis. To pieņems valsts bruņoto spēku augstākais pavēlnieks, Valsts prezidents Andris Bērziņš. Tiešraidi vadīs LTV žurnālists Arnis Blodons.

LTV Lāčplēša dienā būs Rīgas Brāļu kapu memoriālā, lai rādītu un stāstītu par šīs dienas norisēm svētvietā. Tiešraides kopā ar Ēriku Niedru LTV1 ēterā būs vērojamas plkst. 17.45, 18.42 un 21.10. LTV no 2011.gada 11.novembra turpina sadarbību ar "Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fondu" ziedojumu akcijas rīkošanā, kuras mērķis ir savākt līdzekļus Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa restaurācijai. Šī gada mērķis ir savākt līdzekļus, lai uz simtgadi, kopš veikti pirmie apbedījumi Rīgas Brāļu kapos, varētu pilnībā pabeigt Noslēdzošās sienas restaurāciju, sakārtot Zemgales un Kurzemes heraldiskos tēlus un strēlnieku bareljefus.

Tiešraidēs no Rīgas Brāļu kapiem piedalīsies, ar savu līdzdalību sniedzot atbalstu Brāļu kapu akcijai, koris "Kamēr..." un diriģents Jānis Liepiņš; Rīgas Tehniskās universitātes studentu pūtēju orķestris "SPO", mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Martinsons; Zemessardzes 51.kājnieku bataljona ansamblis, vadītājs Arturs Reiniks; NBS štāba orķestris, vadītājs Dainis Vuškāns. Sarunās par memoriālā  ansambļa vēsturisko, simbolisko un māksliniecisko vērtību piedalīsies restauratori, studenti, pedagogi, karavīri, karavīru ģimenes, sabiedrības pārstāvji, kas jūtas piederīgi un atbildīgi par vēsturiskā mantojuma un piemiņas saglabāšanu.

Atceres dienā plkst. 19.15 LTV pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Jaunatne Latvijas brīvības cīņās", kas stāsta par to, kā uzreiz pēc valsts neatkarības pasludināšanas 1918.gada novembrī skolēni un studenti pieteicās aizstāvēt Latvijas valsti un kā Latvijas Brīvības cīņās un frontes aizmugurē iesaistījās ap 300 skolēnu un 1000 studentu visā Latvijā.

Plkst. 19.45 un 21.05 LTV1 skatītājiem būs iespēja tiešraidē sekot Lāčplēša dienas tradicionālam  notikumam - svecīšu sienai 11. novembra krastmalā. Kā aizsākās šī tradīcija, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, ar kādām domām un noskaņām šurp nāk cilvēki šodien - par to reportāžās vēstīs LTV žurnāliste Līva Rauhvargere. Pie Rīgas pils mūriem stāstīsim arī par Valsts robežsardzi, kura svin  dibināšanas 95. gadskārtu. Videostāstos  iepazīsim Nautrēnu vidusskolas jaunsargus un viņu vēlmi mācīties valsts aizsardzības lietas. Par savu gaismas ceļu, kas  katru gadu top  novembrī, stāstīs Vaivaru pamatskolas  pirmsskolas grupas "Gaismiņas" bērni un audzinātājas.

Vakara noslēgumā plkst. 21.30 - spēlfilmas "Džimlai rūdi rallallā" televīzijas pirmizrāde. Filma vēsta par veco ļaužu pansionāta iemītniekiem, kas jau gadiem ilgi jūtas nevienam nevajadzīgi un traucējoši. Viņiem rodas traka ideja - atteikties no pensijām un doties brīvprātīgi armijā, tā glābjot valsti finanšu krīzes laikā un aizraujoši pavadot dzīves pēdējos gadus. Vecīši ir gana gudri, šo notikumu organizējot, un tagad īstie piedzīvojumi sākas. Filmas režisori - Māris Putniņš un Jānis Cimmermanis, lomās Ingrīda Andriņa, Ļevs Birmanis, Olga Dreģe un daudzi citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti