Kuldīgā atklās Baibas Rubines personālizstādi «Abreakcija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

16. aprīli pulksten 17 Kuldīgas mākslas namā tiks atklāta Baibas Rubines fotogrāfijas personālizstāde "Abreakcija". Izstāde būs apskatāma līdz 15. maija

Savos jaunākajos darbos māksliniece turpina izmantot digitālās kameras iespējas – ne tikai fotografēšanu, bet arī video izmantošanu, kā arī fotogrāfijas montāžu. Baiba Rubine konsekventi atsakās no attēlu pēcapstrādes, kas nenoliedzami piešķir darbiem vēl lielāku pašvērtību. Darbi ir ilgu meklējumu starprezultāts, kā saka pati māksliniece: “esmu meklējusi gadiem ilgi un turpināšu meklēt, to kas izārda iekšējo harmoniju, atbildes, ko pusapziņas stāvoklī meklē prāts”. Nozīme ir sadursmei, iekšējā un ārējā haosa nonākšanai konfliktā kā rezultātā rodas, kas jauns. Tomēr jaunais var būt citāds - tāds, ko nevar atpazīt uzreiz.

Līdzās apkārtējam troksnim, ko cilvēka dzirde nespēj uztvert, ir citā dimensijā pastāvošais klusums. Klusums – kurā nonākot cilvēks paliek pats ar sevi, kurā galvenais kairinātājs ir cilvēka atmiņu un sajūtu apvienojums. Tieši šādā klusumā darbojās māksliniece, radot attēlus, kuri sākotnēji atgādina pašportretu, tomēr tā nav tikai sevis attēlošana, tie ir attēli, kuros tvertas atkailinātās emocijas, kuras var uztvert vienīgi fiksētā kadrā. Pieturoties pie neizskaidrojamā, taču acīm redzamā, nemeklējot literāru pamatojumu, bet sniedzot iespēju skatītājam atrast savu ceļu pie katra no darbiem.

Māksliniece plašākai sabiedrībai kļuva zināma 2012. gadā ar izstādi “Ledus laikmets” Rīgas mākslas telpā, izstādes kuratore Inga Šteimane. Skatītājiem bija iespēja iepazīt viņas radītos darbus, kuriem piemīt neierobežota suģestija.

Baiba Rubine ir ieguvusi Sociālo zinātņu bakalaura grādu psiholoģijā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (2002), fotogrāfes kvalifikāciju Profesionālajā Fotogrāfijas skolā (Birutas Mageles Starptautiskā stilistu skola) Rīgā (2010).

Izstādes atklāšanā darbu ekspresivitāti pastiprinās Edmunda un Andželikas Frīdvaldu skaņas instalācijas. Izstādi rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence un Rīgas Fotogrāfijas biennāle, izstādes kurators Uldis Pētersons.

Jau vēstīts, ka Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionus. Tās ietvaros vairākās Latvijas pilsētās notiks virkne fotomākslas izstāžu un izglītojoši pasākumi - simpozijs, lekcijas, tikšanās ar māksliniekiem un radošās darbnīcas. Biennāle turpmāk norisināsies katru otro gadu, tomēr dažādi pasākumi regulāri tiks rīkoti arī ārpus tās ietvariem.

Vairāk informācijas par citiem biennāles notikumiem - rpbiennial.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti