Modra atveidotājs Kristers Pikša neatteiktos no vēl kāda kinolomas piedāvājuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Filmas “Modris” galvenā varoņa atveidotājs Kristers Pikša jeb, kā atzīst kinokritiķe Daira Āboliņa, puisis ar kino gēnu, intervijā Latvijas Televīzijas kultūras ziņu žurnālistei Anetei Lesītei atklāj, ka neatteiktos no vēl kāda kinolomas piedāvājuma, taču baidās, ka cerību nepiepildīšanās var sagādāt smagu vilšanos.

Vai filma ir stāsts par mūsdienu Latviju?

Kristers Pikša: Jā, tas stāsts ir daļa no mūsdienu Latvijas - Latvijas politiskā iekārta un apspiestība. Bet vispār filma ir par jaunieti Modri, viņa dzīvesstāsts, kā viņš izdzīvo savu dzīvi un iekļūst visās nepatikšanās, un tiek vai netiek ārā no tām.

Kāda ir kopējā noskaņa?

Filma ir pat diezgan drūma... Protams, filma nav pavisam plakana, ir epizodes, kur var arī pasmieties, bet pārsvarā viss ir piezemēts un ne tik jauks.

Vai saskati arī paralēles ar savu dzīvi?

Mēs esam pilnīgi atšķirīgas personas, es ļoti maz ko kopīgu saskatu ar Modri. Varbūt vienīgi kādreiz paniekojos ar grafiti un viņš arī to darīja.

Tā kā neesi profesionāls aktieris, kas palīdzēja saprast, kā rīkoties, justies, domāt lomā?

Es centos domāt tā, kā Modris nevis kā Kristers. Piemēram, uz laukuma mēģināju, ja radās kādas problēmas, iztēloties situāciju un rīkoties tajā. Viegli tas nebija, bet nebija tik grūti, kā varētu šķist.

Ko tu domā par filmu kā skatītājs?

Es divas reizes esmu to noskatījies, bet vēl neesmu noskatījies kā skatītājs, jo visu laiku atceros, ka, šo kadru uzņemot, mēs darījām to, ka tajā dienā gāja šitā... Es to stāstu it kā esmu salicis kopā, bet nevaru pilnībā uztvert. Varbūt citiem cilvēkiem šķiet interesanti, kā tas var būt, ka par pases nozaudēšanu dabū sodu reāli. Spānijā pēc filmas noskatīšanās mums nāca klāt un vaicāja, vai tā var būt, ka pie jums Latvijā par pases nozaudēšanu ir sods? Mēs teicām, tāds likums ir.

Ko uzskati par filmas veiksmi?

Man liekas, ka filmas veiksme ir tas, ka tā ir kopražojums ar Vāciju un Grieķiju. Un vēl filmas veiksme ir operators no Polijas, kurš piedalījies daudzās spēlfilmās. Veiksme arī ļoti labi aktieri, tādi kā Rēzija Kalniņa, Vilis Daudziņš.

Vai dzīvē kopš brīža, kad filma nonāca uz lielajiem ekrāniem un jau piedalījās vairākos starptautiskajos konkursos, ir kas kardināli mainījies? Varbūt vairs negribi būt pavārs?

Skolu jau esmu pabeidzis un strādāju par pavāru. Filmēšanās tiešām bija forša. Es neatteiktos no vēl kāda piedāvājuma. Bet savā apziņā neceru uz piedāvājumiem, jo, ja cerēšu un nebūs nekas, tā būs ļoti smaga vilšanās. Es strādāju savā profesijā. Vienīgais, kas tagad mainījies, - mani biežāk izsauc uz intervijām, tad man jāatraujas, jāmaina darbā grafiki... Bet tā, ka es ietu pa ielu un visi man pievērstu uzmanību, tā nav.

Kā iepriekš vēstīts, režisora Jura Kursieša debijas filma "Modris" Sansebastjanas Starptautiskajā filmu festivālā Spānijā saņēma žūrijas "Īpašās atzinības" balvu, bet izdevumā "Variety" publicētajā recenzijā slavēta filmas “Modris” režisora spēja kino valodā uzdot būtiskus jautājumus.

Filmu “Modris” kinoteātros Latvijā sāks rādīt no 24. oktobra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti