Kultūras ziņas

Iznācis grupas ‘’Sigma’’ debijas albums

Kultūras ziņas

Borisa Eifmana balets džeza noskaņās

Brāļi Ābeles uzvar festivālā un pirmizrāda jauno filmu

«Kastrāts kuilis» uzvarējusi Tamperes īsfilmu festivālā; uzsāk ceļu uz «Oskara» balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latviešu filmu veidotāji Lauris un Raitis Ābeles par savu īsfilmu "Kastrāts kuilis" ieguvuši "Grand Prix" balvu 45. Tamperes filmu festivālā un tādējādi radusi iespēju cīnīties par ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nomināciju, informē Starptautiskā īsfilmu festivāla "Short Riga" pārstāvji.

Tamperes filmu festivāls Somijā ir viens no lielākajiem un senākajiem kinofestivāliem Eiropā. Ik gadus to apmeklē ne tikai plašs skatītāju loks, bet arī vairāk nekā 500 kino nozares profesionāļu: filmu veidotāji, festivālu programmētāji, filmu izplatītāji, televīziju pārstāvji, scenāristi. Festivāls Somijas pilsētā Tamperē norisinājās no 4. līdz 8.martam.

Festivāls ir viens no 15 Eiropas filmu festivāliem, kas izvirza Eiropas labākās īsfilmas nomināciju Eiropas Kinoakadēmijas balvai, kā arī viens no aptuveni 80 pasaules festivāliem, kas izvirza īsfilmas Amerikas Kinoakadēmijas balvai - "Oskaram".

Līdz ar Tamperes festivāla "Grand Prix" statueti "Kiss" un naudas balvu 5000 eiro apmērā tieši latviešu filma tiks virzīta "Oskara" balvai labākās īsfilmas kategorijā.

Brāļi Lauris un Raitis Ābeles Latvijā jau pazīstami ar tādām īsfilmām kā "Galapunkts", "Bēdubrāļi" un "Kur upes plūst", kas plašāk izrādītas gan pašmāju, gan ārvalstu festivālos.

Autoru dibinātās studijas "Tritone" filma "Kastrāts kuilis" ir impresionistisks stāsts par jaunu vīrieti Valteru un viņa noslēpumu, kas neļauj iegūt funkcionālu lomu vietējā mazpilsētas sabiedrībā. Viņš pavada savu ikdienu dziedot vietējās baznīcas korī un pieskatot no tēva mantotās cūkas, taču tas nedara viņu mazāk vientuļu. Mierinājumu viņš meklē meitenes Aijas kompānijā, taču Valtera vīrišķības apliecinājumi ir pārāk neordināri.

Filmas pirmizrāde notika 2014.gada oktobrī filmu festivālā "2Annas". "Kastrāts kuilis" arī tikusi nominēta nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps 2014" balvai kā labākā īsmetrāžas spēlfilma un izrādīta Rīgas Starptautiskajā kino festivālā.

Kā norāda Starptautiskā īsfilmu festivāla "Short Riga" pārstāvji, brāļi Ābeles plānojot iegūto naudas balvu izmantot nākāmās filmas finansējumam.

Kā esam vēstījuši, "Kastrāts kuilis" ir brāļu debija aktierkino. Lauris Ābele ir ieguvis maģistra grādu kino režijā Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) 2011.gadā, savukārt Raitis Ābele ir studējis "New York Film Academy".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti