Herca Franka «Baiļu robeža» pretendē uz «Lauru zaru» Krievijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Herca Franka iesāktā un Marijas Kravčenko pabeigtā dokumentālā filma “Baiļu robeža” nominēta Krievijas dokumentālo un televīzijas filmu nacionālai prēmijai "Лавровая ветвь" (Lauru zars), lsm.lv pavēstīja Rīgas starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) rīkotāji.

Kā iepriekš jau vēstīts, Herca Franka un Marijas Kravčenko “Baiļu robeža” ir "Riga IFF" atklāšanas filma, ko Latvijas skatītāji pirmoreiz ieraudzīs jau 2. decembrī. 

"Baiļu robeža" iekļuvusi starp trim prestižās Krievijas nacionālās prēmijas finālistiem, kurus, balsojot nosaka plašs dokumentālā kino un televīzijas profesionāļu loks. Prēmijas dibinātāji ir ar valsts struktūrām nesaistīti studiju un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Filma pretendē uz balvu kategorijā "Labākā dokumentālā kinofilma vai kinolentē uzņemtā filma". Ar "Baiļu robežu" konkurē Alekseja Pivovarova, Pāvela Kostomarova un Aleksandra Rastorgujeva filma "СРОК" un Mihaila Degtjara un Jūlijas Melamedas "Деген".

Balvas laureāti būs zināmi 17.decembrī. Pilns nominantu saraksts atrodams šeit.

Filmas galveno varoņu lēmumi neatgriezeniski izmaina viņu dzīvi. Jigals Amīrs divdesmit sešu gadu vecumā nogalina Izraēlas premjerministru, tiek notiesāts uz mūžu un kļūst par valsts nīstāko ieslodzīto. Larisa - emigrante no Krievijas, četru bērnu māte - šķiras no sava vīra, lai apprecētu slepkavu un dzemdētu viņam dēlu. Daudzu gadu garumā filmas autori mēģina izprast šo sarežģīto stāstu, taču viens no viņiem - Hercs Franks – nepiedzīvo filmas pabeigšanu, paliekot uz mūžīgā dzīves, nāves un mīlestības noslēpuma sliekšņa...

Hercs Franks sāka uzņemt filmu pirms aptuveni desmit gadiem, vēlāk viņam pievienojās otra režisore Marija Kravčenko, kas filmu pēc Franka nāves pabeidza.

Hercs Franks bija pasaulē slavenākais no Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas pārstāvjiem, kurš dokumentālajā kino ir strādājis turpat pusgadsimtu.  Pazīstamais kinorežisors, scenārists, operators, fotogrāfs, producents un kino teorētiķis Franks piedzima 1926.gadā Ludzā, lielāko daļu sava radošā mūža pavadīja Rīgas kinostudijā. 1992.gada 2. jūnijā Franks pārcēlās uz Jeruzalemi Izraēlā, bet turpināja uzturēties un strādāt arī Latvijā. Viņa labākie darbi pieder pasaules dokumentālistikas klasikai un aptver plašu tematisko loku - no cilvēka dzimšanas brīnuma līdz slepkavībai.

Filma uzņemta studijā "Ego Media", producents Guntis Trekteris un tā ir Latvijas – Krievijas – Izraēlas kopražojums. Krievijas kopproducents ir pazīstamais dokumentālists Vitālijs Manskis, kura projektiem Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis ir personīgi publiski atteicis finansējumu Manska atšķirīgās nostājas dēļ Ukrainas konflikta jautājumā. Filmu Latvijā atbalstīja Nacionālais kino centrs un Kultūrkapitāla fonds.

Herca Franka filma šogad kļūs par atklāšanas filmu vienlaikus divos starptautiskos kinofestivālos - Rīgas starptautiskajā filmu festivālā un Krievijas prestižākajā dokumentālo filmu festivālā "ArtDocFest", kas pazīstams ar savu brīvdomību un atklāto vēršanos pret valsts oficiālo politiku (šī iemesla dēļ 2014. gadā Krievijas Kultūras ministrija atteikusi festivālam finansējumu). 

Kā iepriekš jau ziņots, Rīgas starptautiskā kino festivāls šogad notiek pirmo gadu un tā laikā no 2. līdz 12. decembrim 139 seansos būs iespēja noskatīties vairāk nekā 150 latviešu un Eiropas jaunāko un aktuālāko filmu, kā arī nozīmīgu kino darbu retrospektīvu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti