EKSKLUZĪVI: Trīs īsfilmas, kas sniedz ieskatu «Short Riga» programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tikai vienu nedēļu - no 11. līdz 18. jūnijam - un tikai Lsm.lv piedāvā iespēju noskatīties trīs filmas, kas iezīmē „Short Riga” – Rīgas Starptautiskā kino festivāla īsformāta un eksperimentālo kinodarbu programmas aprises.

Šogad Rīgas Starptautiskajā filmu festivālā (Riga IFF), kas, kā iepriekš jau vēstīts, notiks Rīgā no 15. līdz 25. oktobrim, pirmoreiz norisināsies arī „Short Riga” – audiovizuālās mākslas īsā formāta konkurss trīs kategorijās: starptautiskā īsfilma, Baltijas studentu īsfilma un Baltijas mūzikas video.

„Short Riga” – tās būs filmas, kuras meklē atbildi uz jautājumu, kas kino var būt, neatkārtojot, kas kino līdz šim bijis.

Konkursu programmās iekļautās filmas, diskusijas, tikšanās ar filmu veidotājiem un žūriju, kā arī „Short Riga” apbalvošanas ceremoniju Rīgas kinoteātros būs iespējams vērot oktobrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā.

SHORT RIGA Baltijas studentu filmu konkurss

"Short Riga" uzmanības lokā ir atzīti meistari un jaunie talanti, kas ievieš atšķirīgus izteiksmes līdzekļus un tēmas mūsdienu kino, izmantojot tam piemērotāko formu – īsfilmu. Veidojot sadarbību ar Rīgas Starptautisko kino festivālu, "Short Riga" izvirzījusi par mērķi ne vien izrādīt labu kino, bet arī domāt par īsfilmas kā mākslas formas attīstību Latvijā. Tieši tāpēc "Short Riga" īpašu uzmanību pievērsis Baltijas studentu filmu konkursa izveidei – pirmo reizi reģionā tiek organizēts pasākums, kurā studentiem būs iespēja ne vien iesniegt gatavus darbus, bet arī saņemt padziļinātu ekspertu un kolēģu vērtējumu publiskās diskusijās. Studentiem būs iespēja arī piedalīties vēl nepabeigtu filmu izmēģinājuma seansos – lai vērtētu filmu tapšanas procesu tuvplānā. Lai Latvijas studentiem būtu iespēja konkursam pieteikt arī pašus jaunākos darbus, Baltijas studentu filmu konkursa pieteikšanās termiņš tiek pagarināts līdz 1.jūlijam. Iepazīties ar konkursa nolikumu un arī pieteikt iespējams tiešsaistē, apmeklējot shortriga.rigaiff.lv.

Toms Palmens, SHORT RIGA Baltijas studentu filmu konkursa kurators

“Reaģējot uz Baltijas studentu filmu skaita pieaugumu, ar šo konkursu mēs izceļam darbus, ko veido reģiona kinemotogrāfa nākamā paaudze. Festivāla laikā jaunajiem talantiem tiks radīta iespēja piedalīties dažādās darbnīcās, semināros un meklēt savu tālāko ceļu ekspertu vadībā. Mēs ceram, ka jaunie filmu veidotāji izmantos iespēju tikties ar festivāla viesiem un amata brāļiem no visas pasaules. Baltijas studentu konkursa reprezentēšanai izvēlēta Jurija Skorobogatova filma “Skrūvgriezis”. Režisors, Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents, veiksmīgi attēlo klasisku urbānu stāstu neparastā, labi pārdomātā veidā. Viņa stāsts pievēršas ikdienišķam autozaglim un skolotājam, kurš domā, ka var apmuļķot pārējos zaglēnus.”

Skrūvgriezis

Jurijs Skorobogatovs
Spēlfilma, Latvija, 21 min., 2014
.

SHORT RIGA Baltijas mūzikas video konkurss

Rīgā vēl nebijis notikums ir "Short Riga" Baltijas mūzikas video konkurss, kurā tiek meklēti labākie no filmu un audiovizuālās mākslas nozares pārstāvju darbiem.

Agnese Logina, SHORT RIGA Baltijas mūzikas video konkursa kuratore

“Mākslinieka Indriķa Ģelža veidotais video latviešu supertalantiem “Instrumenti” redzēts jau pirms kāda laika, klips tapis 2013. gadā. Mūzikas video jomā laiks ir īpaši svarīgs, jo klipi nereti noveco pārāk ātri un pēc pusgada jau izskatās smieklīgi, ja tā veidotāji pievēršas tā brīža aktualitātēm un tam, kas ir “stilīgi”. Te apvienots tik daudz – melodramatiskās mūzikas saspēle ar kontrastējošo – auksti statisko kadrējumu, konceptuālā pieeja – video varētu nosaukt arī par instalāciju. Galu galā Indriķis Ģelzis nav režisors klasiskajā nozīmē, taču darba multidisciplinārias raksturs to padara daudz vērtīgāku, iespējams, pat augstvērtīgāku par daudzu kino režisoru mēģinājumiem mūzikas video pasaulē. Video nenoveco un ir aktuāls un saistošs arī pēc ilgāka laika. Šādus izņēmumus – pērles – mēs meklējam arī šī gada konkursā. Tieši tāpēc, dārgie autori, mēs meklējam ko nebijušu un pārsteidzošu! Ko tādu, kas pārsteigs vēl… vismaz līdz nākamā gada konkursam!”

Instrumenti “Heartcore”

Indriķis Ģelzis, 2013.

SHORT RIGA Starptautiskais īsfilmu konkurss

Apjomīgākais "Short Riga" konkurss veltīts īsfilmām no visas pasaules. SHORT RIGA Starptautisko īsfilmu programma lūkojas ne vien pēc jauniem un pārsteidzošiem stāstiem, bet arī pēc izaicinošas mūsdienu kino valodas.

Anna Veilande–Kustikova, SHORT RIGA Starptautiskā īsfilmu konkursa kuratore

“Īsfilma “Bredlijam Maningam bija noslēpumi” ir sava laika priekšgaitniece, tā ir viena no pirmajām īsfilmām, kas aizskar joprojām aktuālo Wikileaks tēmu, tomēr tās vērtība ir ne vien tematā, kas tiek aplūkots, bet arī vizuālajā valodā, kādā režisors šo stāstu izvērš. Ar pāris līnijām radot pasaules simulāciju un apvienojot to ar dokumentālu materiālu, režisors mūs nostāda starp Bredliju Maningu un FBI aģentu, viņu čatā - skatītājs nokļūst virtuālā vidutāja lomā.”

Bredlijam Maningam bija noslēpumi (Bradley Manning had Secrets)

Ādams Bučers (Adam Butcher)
Animācijas filma, 6 min., Lielbritānija, 2012
.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti