Eiropas Parlamenta «Lux» kino balvas pretendentes izrādīs Rīgas un Valmieras kinoteātros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mūsu valsts svētku laikā no 20.novembra kinoteātrī „Splendid Palace” būs iespēja noskatīties trīs ievērojamas Eiropas filmas, kas pretendē uz Eiropas Parlamenta (EP) „Lux” kino balvu. Šī ir balvas desmitgade un  pirmo reizi bezmaksas seansi notiks ne tikai Rīgā, bet arī ārpus galvaspilsētas - Valmierā.

EP „Lux” balvai ir 10 gadu sena vēsture. Lai saņemtu Eiropas parlamenta „Lux” balvu, filmai vispirms jāiekļūst prestižos kinofestivālos. Pēc tam par filmu balsos Eiroparlamentā.

Filmas „Mana dzīve kā ķirbjgalvai”, „Atverot acis” un „Tonijs Erdmans” novērtēti Venēcijas un Karlovi Varu filmu festivālos.

Lai filma nonāktu labāko filmu augšgalā, tai jārunā par Eiropas vērtībām, jāparāda kultūru dažādība un filmā jānotiek diskusijai par Eiropas attīsstības ceļu, sacīja EP informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

„Lux” kinobalvu recenzē un izvērtē katrā valstī izvēlēti vēstneši, bet par iespēju pirmajiem filmas noskatīties prestižajā Venēcijas kinofestivālā, jauniešiem krietni jāpacīnās. Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas skolniecei Patrīcijai Marijai Keišai tas izdevās.

„Darīt to kopā ar cilvēkiem aptuveni manā vecumā no katras Eiropas Savienības valsts, tas izklausās kā sapnis, un es uzreiz pieteicos. No vienas puses, negaidīju, ka mani izvēlēsies, bet, no otras puses, cerēju, ka varbūt izvēlēsies,” uzsvēra Keiša.

Filma „Tonijs Erdmans” ir par darījuma sievieti, kuras dzīve rit kā labs Šveices pulkstenis, jau ieguvusi kino kritikas atzinību.

„Cilvēkiem, kuri ir vecāki par mani, ir starā, iznākot no kinoteātra, taču es nevarēju pilnībā iejusties šajā filmā. Un, manuprāt, tas ir tik skaisti, ka tajā pašā laikā, aizejot uz ne savas  paaudzes filmu, var saskatīt to, kā domā cilvēki, kuri tajā vecumā ir bijuši vai tikai vēl būs,” secināja Keiša.

Savukārt filma „Atverot acis” jauno eksperti pilnībā uzrunāja, arī vēloties protestēt un vēloties kaut ko mainīt sabiedrības kopējā attieksmē.

Animācijas filma „Mana dzīve kā ķirbjgalvai” ir īsts Eiropas kino.

„Filma ir ļoti maiga savā būtībā. Tā nav filma, kas ar karotīti baro mutē kaut kādas emocijas, ko tu nemaz negribi just. Tas ir pavisam kas citādāks, daudzslāņaināks,” uzskata 1.ģimnāzijas audzēkne.

„Lux” kinobalvas laureātus nosauks 23.novembrī Strasbūrā. Bet Latvijā filmas bez maksas varēs noskatīties „Splendid Palace” no 20.novembra, 25.novembrī filmu „Atver acis” rādīs arī Valmierā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti