Di Kaprio beidzot tiek pie Oskara; labākā filma - «Spotlight»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

ASV, Losandželosā, Oskara balvu pasniegšanas ceremonijā aktieris Leonardo Di Kaprio saņēma Oskara balvu kā labākais aktieris par galveno lomu episkā izdzīvošanas filma “The Revenant” (“Cilvēks, kurš izdzīvoja”).

Meksikas kinorežisors Alehandro Gonsaless Injaritu filma “The Revenant” janvārī ieguva arī trīs “Zelta globusus” - labākās filmas, labākā režisora un labākā aktiera kategorijās.

Bet Leonardo di Kaprio pēc pieckārtējas nominēšanas Oskaram šogad beidzot to saņēma.

 ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskaru" balvu pasniegšanas ceremonijā par aizvadītā gada labāko filmu atzīta žurnālistikas drāma "Spotlight" ("Uzmanības centrā"), bet labākā aktiera balvu saņēma Leonardo di Kaprio.

"Oskaru" galvenajai balvai bija nominētas kinolentes "The Big Short" ("Gadsimta likme"), "Bridge of Spies" ("Spiegu tilts"), "Brooklyn" ("Bruklina"), "Mad Max: Fury Road" ("Trakais Makss: Skarbais ceļš"), "The Martian" ("Marsietis") un "The Revenant" ("Cilvēks, kurš izdzīvoja").

Balvu skaita ziņā dominēja zinātniskās fantastikas kinolente "Mad Max: Fury Road" ("Trakais Makss: Skarbais ceļš"), kas saņēma piecas balvas tehniskajās kategorijās.

Savu pirmo "Oskara" balvu beidzot saņēma amerikāņu aktieris Leonardo di Kaprio, kurš tai pirmoreiz tika nominēts pirms 22 gadiem. Viņš tika apbalvots par tēlojumu izdzīvošanas kinolentē "The Revenant".

Di Kaprio uzvara tika uzņemta ar skaļām ovācijām, skatītājiem pieceļoties kājās. Di Kaprio prestižajai "Oskara" balvai ticis nominētas sešas reizes, bet līdz šim vēl nebija uzvarējis. Pateicības runā aktieris pateicās režisoram Mārtinam Skorsēzem, kā arī runāja par dabas aizsardzību.

Labākās aktrises kategorijā triumfēja 26 gadus vecā amerikāniete Brī Lārsone, kura spēlēja galveno lomu drāmā "Room" ("Istaba") par nolaupītu sievieti, kura nebrīvē audzina savu bērnu.

Kategorijā "Labākais režisors" tika apbalvots filmas "The Revenant" veidotājs Alehandro Gonsaless Injaritu. Pērn viņš saņēma "Oskara" balvu par melnās komēdijas "Birdman" ("Putncilvēks") režiju, līdz ar to viņš ir viens no nedaudzajiem režisoriem, kas prestižo apbalvojumu saņēmis divus gadus pēc kārtas.

"Oskara" balvu par labāko otrā plāna tēlojumu ieguva zviedru aktrise Alīsija Vīkandere par filmu "The Danish Girl" ("Dāņu meitene") un Marks Railenss, kurš spēlēja spiegu kinolentē "Bridge of Spies" ("Spiegu tilts"). Railensa uzvara bija pārsteigums, jo pirms ceremonijas daudzi bija prognozējuši, ka to saņems aktieris Silvestrs Stalone par sniegumu filmā "Creed" ("Rokijs: Krīda mantojums").

Tikmēr "Oskara" balvu par labāko dokumentālo kinolenti saņēma "Amy" par mūžībā aizgājušo britu dziedātāju Eimiju Vainhausu.

Režisors Asifs Kapadija sacīja, ka filmas veidotāji vēlējušies atspoguļot patiesību par Vainhausu, kura nomira 2011.gadā 27 gadu vecumā.

"Šī filma ir par Eimiju un parāda pasaulei, kāda viņa patiesībā bija. Skaista sieviete, brīnišķīga dvēsele," viņš teica. "Ar labu humora izjūtu apveltīta, inteliģenta, asprātīga. Īpaša. Cilvēks, par kuru vajadzēja parūpēties."

Vainhausas tēvs Mičs iebilda pret filmu, jo uzskata, ka tajā uzsvērts negatīvais dziedātājas dzīvē.

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta ungāru kinolente "Son of Saul" par holokausta šausmām. Tajā stāstīts par Ungārijas ebreju Saulu Auslanderu, kuram koncentrācijas nometnē uzlikts pienākums dedzināt mirušo līķus. Atrodot starp tiem savu dēlu, viņš cenšas nodrošināt tam pienācīgu apglabāšanu.

Šogad ASV Kinoakadēmijas balvu ceremonija tika aizvadītāja nopietnākā noskaņojumā nekā parasti. Kā jau ziņots, šogad ar sašutumu tika uzņemtas "Oskaru" nominācijas aktierspēles kategorijās, kurās otro gadu pēc kārtas nebija neviena melnādaina aktiera.

Apbalvošanas ceremoniju vadīja amerikāņu aktieris Kriss Roks. "Vai Holivuda ir rasistiska? Jums taisnība, Holivuda tiešām tāda ir," viņš teica "Dolby" teātrī sanākušajām kinozvaigznēm.

Ceremonijā tika demonstrēts video ieraksts, kurā Roks pasniedza "Oskara" balvas melnādainiem filmu apmeklētājiem un lūdza viņiem sniegt pateicības runu.

"Pasaulē ir talantīgi cilvēki no visām rasēm," teica kāds vīrietis.

Savukārt ASV viceprezidents Džo Baidens aicināja amerikāņus iestāties pret seksuālu vardarbību un aicināja uz skatuves dziedātāju "Lady Gaga". Dziesmas "Til It Happens To You" laikā viņai pievienojās vairāki desmiti cilvēku, kuri pārdzīvojuši izvarošanu.

Bet britu dziedātājs Sems Smits, kura skaņdarbs "Writing's On The Wall" no Džeimsa Bonda kinolentes "Spectre" ("007: SPEKTRS") tika atzīts par labāko oriģinālo dziesmu, uzvaru veltīja lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kopienai.

"Es šovakar ar lepnumu stāvu uz šīs skatuves kā homoseksuāls vīrietis un ceru, ka kādreiz varēsim būt vienlīdzīgi," viņš teica.

"Oskarus" pasniedza ASV Kinoakadēmija. Apmēram 6200 Kinoakadēmijas dalībnieku izraugās uzvarētājus 6200 kategorijās.

88.ASV Kinoakadēmijas balvu ieguvēju saraksts:

  • Labākā filma - "Spotlight";
  • Labākais režisors - Alehandro Gonsaless Injaritu, "The Revenant";
  • Labākā aktrise - Brī Lārsone, "Room";
  • Labākais aktieris - Leonardo di Kaprio, "The Revenant";
  • Labākā otrā plāna aktrise - Alīsija Vīkandere, "The Danish Girl";
  • Labākais otrā plāna aktieris - Marks Railenss, "Bridge of Spies";
  • Labākā ārzemju filma - "Son of Saul" (Ungārija);
  • Labākā animācijas filma - "Inside Out";
  • Labākā dokumentālā filma - "Amy";
  • Labākā īsfilma - "Stutterer";
  • Labākā animētā īsfilma - "Bear Story";
  • Labākā dokumentālā īsfilma - "A Girl in the River: The Price of Forgiveness";
  • Labākais operatora darbs - "The Revenant";
  • Labākais adaptētais scenārijs - "The Big Short";
  • Labākais oriģinālais scenārijs - "Spotlight";
  • Labākais oriģinālais skaņu celiņš - Ennio Morrikone, "The Hateful Eight";
  • Labākā oriģinālā dziesma - "Writing's On The Wall", "Spectre";
  • Labākā skaņu režija - "Mad Max: Fury Road";
  • Labākā skaņu miksēšana - "Mad Max: Fury Road";
  • Labākā scenogrāfija - "Mad Max: Fury Road";
  • Labākie vizuālie efekti - "Ex Machina";
  • Labākā montāža - "Mad Max: Fury Road";
  • Labākais kostīmu dizains - "Mad Max: Fury Road";
  • Labākais grims un frizūras - "Mad Max: Fury Road".
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti