Karlsena īsfilma «Kaķi Rīgā» iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dāņu režisora Jona Banga Karlsena Rīgā veidotā dokumentālā īsfilma „Kaķi Rīgā” iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla IDFA oficiālajā programmā, lsm.lv pavēstīja filmu studijas "Mistrus Media" producente Antra Gaile.

Pasaules pirmizrāde Jona Banga Karlsena filmai „Kaķi Rīgā” notiks no 19. līdz 30. novembrim Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla IDFA oficiālajā programmā "Paradocs", kurā iekļautas filmas, kas demonstrē notiekošo ārpus tradicionālā dokumentālā kino rāmja, uz robežas starp kino un mākslu, patiesību un fikciju, un stāstījuma un konstrukciju.

IDFA ir viens no nozīmīgākajiem un lielākajiem starptautiskās kino nozares notikumiem, kura programmai tiek atlasītas stilistiski interesantas, sociāli aktuālas un emocionāli uzrunājošas autorfilmas, kam piemīt augsta kvalitāte gan formas, gan satura ziņā.“Kaķi Rīgā” izvēlēta arī starptautiska filmu festivāla īsfilmu konkursa programmai, kas notiks 2015.gada sākumā.

Jona Banga Karlsena dokumentālā īsfilma „Kaķi Rīgā” tapusi Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta “Force Majeure. Rīga” ietvaros, kopā strādājot Latvijas sociālantropologiem un septiņiem ievērojamiem Eiropas dokumentālā kino režisoriem. Šīs sadarbības rezultātā tapa dokumentālā filma “Pāri ceļiem un upei”, kas savu pirmizrādi Rīgā piedzīvoja 2014. gada septembrī.

Pieredzējušais režisors dokumentālajā īsfilmā “Kaķi Rīgā” sniedz jaunu skatījumu uz Rīgu, vērojot to ar kaķa acīm un klausoties kaķa ausīm. Kamēr TV ziņas koncentrējas uz Krievijas Federācijas iebrukumu Ukrainā, kaķi murrā, ošņā un žāvājas. Viņi ir Rīgas ielās, daudzdzīvokļu mājās un pat pilsētas mēra kabinetā.

Viņiem ir nospļauties par dzīves jēgu. Kaķi ir skaisti mīlētēji, augstprātīgi slepkavas un nopietni guļavas un, ja jūs viņus glāstīsiet, tie jūs uzreiz saskrāpēs vai arī mīlēs īsi pirms nogalināšanas. Un neviens nespēlē flīģeli labāk kā kaķis, kam nerūp harmonijas, staigājot pa pussagruvušiem klaviertaustiņiem.

Jons Bangs Karlsens ir viens no nozīmīgākajiem, oriģinālākajiem un inovatīvākajiem mūsdienu dokumentālo filmu autoriem pasaulē. Karlsens radījis vairāk nekā 40 filmu visdažādākajos žanros.

Manas filmas nav patiesība. Tās ir par to, kā es sajūtu pasauli. Nekas vairāk,” – tā savu filmu veidošanas principu formulējis Jons Bangs Karlsens.

Jona Banga Karlsena filmas tapšanā, varoņu izpētē piedalījās sociālantropologi Māra Pinka un Garets Hamiltons, galvenais operators Valdis Celmiņš, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, filmu producēja filmu studija "Mistrus Media", producente Antra Gaile.

13.decembrī Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā Rīgā tiks pasniegtas balvas arī kategorijā “Eiropas dokumentālā filma 2014”, kam nominēta  Jona Banga Karlsena filma “Īstais daudzums vardarbības” (Just the Right Amount of Violence).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti