Bijušais Kinematogrāfistu savienības vadītājs: Ar savām idejām skrēju laikam pa priekšu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sākot darbu Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) priekšsēdētāja amatā, vēlējos ienest jaunas vēsmas un jaunas prioritātes, bet kustību man neizdevās izveidot, jo ar savām idejām, iespējams, skrēju laikam pa priekšu, aģentūrai BNS stāstīja bijušais LKS priekšsēdētājs Reinis Kalnaellis.

Režisors Kalnaellis LKS vadīja no 2013.gada nogales, kad amatā nomainīja savienības ilggadējo vadītāju Ievu Romanovu, kura šogad atkārtoti ievēlēta par LKS vadītāju.

Kalnaellis stāstīja, ka viņš vēlējās, lai savienībā iestātos arī jaunie audiovizuālās jomas eksperti.

"Es pamanīju, ka jaunie sāk pieteikties, bet, piemēram, piektdienā pirms kopsapulces tika noraidīta 18 jaunu biedru pieteikumu izskatīšana. Viņu vidū bija producente Antra Cilinska, režisore Ieva Ozoliņa un operators Reinis Traidās. Acīmredzot, tika domāts, ka es sev vācu atbalsta komandu. Manuprāt, ir svarīgi uzņemt šos biedrus, lai nerodas priekšstats, ka biedrība paredzēta tikai senioriem. Iespējams, tā bija ilūzija, ka ir iespējama paaudžu maiņa," stāstīja bijušais LKS priekšsēdētājs.

Viņš stāstīja, ka nav bijis apmierināts ar iepriekšējās LKS valdes darbu, ko arī skaļi pauda. Pēc Kalnaeļļa domām, valde viņa pausto kritiku ņēmusi ļaunā. Bijušais LKS vadītājs bija pārsteigts par to, ka kopsapulcē visi biedri vienbalsīgi vēlējušies, lai darbu atsāk bijusī savienības vadītāja Romanova, bet tajā pašā laikā nevēlējās diskutēt par dažādām nozares problēmām un to risinājumiem.

"Kopsapulcē notika varas pārņemšana. Man bija ļoti bēdīgi, ka neizdevās izvirzīt un atrast risinājumus nozares problēmām, lai jaunā valde jau varētu sākt strādāt," komentēja Kalnaellis.

Režisors uzskata, ka LKS struktūra ir novecojusi, tāpēc ir nepieciešama diskusija par savienības mērķiem un uzdevumiem, veidojot jaunu virzību un tiecoties uz jaunām iecerēm. Kalnaellis stāstīja, ka veicis biedru aptauju par to, kādi ir LKS mērķi, un liela daļa biedru nav varējusi atbildēt uz šo jautājumu.

"Man šķita, ka kopsapulce ir īstā vieta, lai par to spriestu. Sanāca tā, ka vadība ir iecelta, bet kādi ir tās uzdevumi, mēs nezinām," norādīja Kalnaellis.

Bijušais LKS priekšsēdētājs uzskata, ka savienībai ir vajadzīgs iesaistīties diskusijā par autortiesību kolektīvā pārvaldījuma regulēšanu, cīnoties par savām tiesībām audiovizuālajā sektorā. Režisors stāstīja, ka līdz šim organizējis izglītojošus pasākumus nozares ekspertiem, lai viņi varētu iegūt pieredzi un kontaktu ar kolēģiem ārzemēs. Arī to, viņaprāt, vajadzētu turpināt jaunajai savienības vadībai. Pēc Kalnaeļļa domām, daudz biežāk ir jāorganizē audiovizuālās nozares ekspertu saieti.

"Profesionāļiem vajadzētu satikties ne tikai atceres pasākumos, bet arī pasākumos, kur tiek veidotas jaunas idejas," viņš norādīja. Svarīgi esot apzināt arī audiovizuālos profesionāļus Latvijā, kuru skaits varētu būt mērāms pat 2000 ekspertu.

Kalnaellis pauda prieku, ka varēs turpināt strādāt pie saviem radošajiem darbiem. "Esmu priecīgs, ka esmu brīvs, jo savienības vadīšana man bija smagas nastas vilkšana. To mēs redzēsim, cik no jaunajām idejām turpinās pastāvēt," stāstīja režisors.

Kā vēstīts, LKS biedru pilnsapulcē 7.decembrī savienības priekšsēdētājas amatā ievēlēta Ieva Romanova. Uz pilnsapulci ieradies liels biedru skaits, nodrošinot kvorumu 90,5% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti