Berlīnes filmu tirgū interese par Latvijas animācijas un dokumentālajām filmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Berlīnē norisinās 65. starptautiskais Berlīnes filmu festivāls, kas ir viens no lielākajiem industrijas notikumiem. Kamēr kino biļešu tīkotāji stāv garās rindās, fotogrāfi "medī slavenības. Savukārt Latvijas kinoindustrijas pārstāvji filmu tirgū pārstāv Latvijas jaunāko kino veikumu.

Berlīnes kinofestivāla apmeklētājiem katra diena ir kā agra darbadiena - modinātājs zvana sešos, lai varētu laikus aizbrauktu uz biļešu kasēm, kuras durvis ver pulksten pusdeviņos. Gan kinocienītāji, gan industrijas profesionāļi no visas pasaules katru rītu dzestrajā Berlīnes ziemā stāv garā jo garā rindā pēc kino biļetēm. Cītīgākie pie durvīm ierodas jau sešos no rīta.

Īpaši no Austrijas jau vairākus gadus uz Berlīni brauc Štefana, viņa neuztraucas par izpārdotajām filmām, jo vienmēr pastāv iespēja - aiziet uz filmu stundu pirms izrādes un mēģināt dabūt pēdējā brīža biļeti.

Pie viesnīcas, kur apmetušās filmu zvaigznes, mīņājas bariņš fotogrāfu un daži desmiti cilvēku ar plakātiem un pastkartēm rokās. Autogrāfu mednieku mēģina sasaukt slavenības.

Tikmēr dažus kvartālus tālāk norisinās garu darbadienu darbs - filmu tirgus. Latvijas filmu šogad festivāla programmā nav, bet profesionāļiem darba netrūkst - industrijas pārstāvji meklē filmas saviem festivāliem un kinoteātriem.

"Puse tirgus jau ir aizvadīta. Galvenā interese ir par šogad gaidāmajām filmām, arī par debitantu filmām. Ir ļoti daudz festivālu, kas interesējas par bērnu animācijas filmām un par saturu bērniem, tāpat ir diezgan daudz interese par dokumentālajām filmām un īsfilmām. Šobrīd jau ir viesojušies daudzi zināmu un ļoti prestižu festivālu pārstāvji. Ir cerība, ka filmas tiks arī uzaicinātas," stāsta Nacionālā kino centra pārstāve Agnese Zapāne.

Filmu studijas "Rija" pārstāvji Reinis un Vilnis Kalnaeļļi savus darbus uz Berlīni ved jau sesto gadu, šogad interese par animācijas filmu "Zelta zirgs" ir liela.

"Ļoti liela piekrišana. Mums jau ir izdevies noslēgt pāris darījumus par atsevišķām terotorijām - tas ir tāds diezgan liels mikslis, no visas pasaules interesējas. Citi ir drosmīgi, lēmumu uzreiz pieņem, citi grib padomāt," stāsta Vilnis Kalnaellis.

Kā vēstīts, 65. Berlīnes festivāls noslēgsies svētdien, 15.februārī, kad tiks paziņoti šī gada "Zelta lāča" ieguvēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti