Kultūras ziņas

Mākslinieku rotaļas arhitektūrā

Kultūras ziņas

Sācies garīgās mūzikas festivāls

Atgriežas kinofestivāls "Baltijas pērle"

«Baltijas pērle» maina formātu - divu nedēļu vietā filmas rādīs piecas dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kinofestivāls "Baltijas pērle" šogad maina formātu, un divu nedēļu vietā filmas rādīs piecas dienas, preses konferencē trešdien, 19.augustā, pavēstīja "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika. 23.kinofestivāls "Baltijas pērle" norisināsies no 17. līdz 21.septembrim. Iespējams, festivālam būs arī pavasara sesija.

"Skatītājs mainās un mainās viņa paradumi. Viņam vairs nav laika veltīt divas nedēļas filmu festivālam, kā tas bija agrāk, tāpēc tagad festivāls būs piecas dienas," sacīja Verika, piebilstot, ka nākotnē kinofestivāls varētu saglabāties šādā, īsākā formātā, taču notikt divas reizes gadā.

Tāpat paredzēts, ka filmas vairs neizrādīs Kongresu namā. Šogad gandrīz visas filmas būs skatāmas kinoteātrī  "Splendid Palace", izņemot atsevišķas 3D filmas, kuras varēs skatīties kinoteātrī "Citadele".

Verika norādīja, ka programma vēl tiek saskaņota, taču plānots, ka no 17. līdz 21.septembrim filmas izrādīs darbadienās no plkst. 17 līdz aptuveni plkst. 23, bet sestdien un svētdien no plkst. 12 līdz aptuveni pusnaktij. Kopumā iecerēts izrādīt aptuveni 20 filmas.

Festivāla patronese Marina Ļipčenko uzsver, ka "Baltijas pērles" atgriešanās pamatā ir bijusi kino ļaužu un skatītāju ļoti lielā interese. Viens no pirmajiem, kurš izteicis sašutumu par festivāla likvidēšanu, esot bijis britu režisors Pīters Grīnevejs.

"Pirms lēmuma pieņemšanas mēs ilgi domājām, vai ir vērts mēģināt turpināt ceļu citā formātā, jo skatītāji jau bija pieraduši, ka tās ir divas nedēļas, 60 līdz 80 filmas un ka var nesteigties - uz kino aiziet šodien vai rīt. Tagad mainījies ir viss," pauž Marina Ļipčenko

"Baltijas pērle" kino programmu atklās britu kinorežisora Pītera Grīneveja filma "Eizenšteins Gvanahvato". Rīgā ieradīsies arī pats Grīnevejs.

Filmā dažas animācijas ainas veidojusi latviešu studija "Rija". "Animācija ir ļoti specifiska. Kā zināms, "Rija" pamatā veido animācijas bērniem, bet šoreiz bija jāstrādā ar pavisam ko citu, proti šo filmu var skatīties tikai no 18 gadiem. Eizenšteins bija ne tikai izcils režisors bet arī mākslinieks. Viņa zīmējumi ir ļoti oriģināli, kuros redzamas viņa emocionālās izpausmes uz papīra. Mēs ar režisoru Grīnveju atlasījām 270 Eizenšteina zīmējumus, tie visi ir erotiska satura, kuri, iespējams, kādam radīs arī šoku," stāsta animācijas producents Vilnis Kalnaellis.

Apmeklētāji varēs noskatīties Pītera Bogdanoviča filmu "Sapņu fabrika", Vudija Allena filmu "Holivudas gals", Maikla Kertica filmu  "Kasablanka", Pītera Grīnveja - "Eizenšteins Gvanahvato", Endrjū Heja - "45 gadi", Krievijas, Šveics un Vācijas kopdarbu  "Petruškas sindroms", ASV ražotās filmas "Manglhorns", "Izkoptais stils", "Salome" un "Knight of cups", Irānas ražoto filmu "Taksometrs", franču filmu "Dīpans", Krievijas, Ukrainas un Polijas kopdarbu "Zem elektriskajiem mākoņiem", Lielbritānijas ražoto filmu "Misters Holmss", Lielbritānijas un Francijas kopdarbu "Amerikānis Parīzē", Krievijas ražoto filmu "Mantinieki", Francijas un Beļģijas erotisko filmu "Mīlestība" un citas.

Tāpat festivālā "Baltijas pērle" paredzētas dažādas meistarklases, tikšanās ar režisoriem, kā arī tiks atzīmētas trīs apaļas jubilejas. Īpaša programma tiks veltīta kinokritiķa Normunda Naumaņa piemiņai.

Ar režisora Pītera Bogdanoviča filmu "Sapņu fabrika" festivāls atzīmēs kino 120 gadu jubileju. Preses konferencē festivāla ģenerāldirektore Marina Ļipčenko. norādīja, ka šajā filmā atainota "viena no aizkustinošākajām atzīšanām mīlestībām", kā arī par kino rašanos un pirmajiem kinomatogrāfistiem.

Tāpat iecerēts atzīmēt aktrises Ingrīdas Bergmanes 100 gadu jubileju. Holivudas leģenda ir saņēmusi trīs Amerikas Kinoakadēmijas balvas "Oskars" un septiņas nominācijas, četras balvas "Zelta globuss", "Emmy" un BAFTA, kā arī ir pirmā teātra godalgas "Tony" ieguvēja. Amerikas kino mākslas institūta izveidotajā simts 20.gadsimta dižāko kino zvaigžņu reitingā Bergmanei ir ceturtā vieta. Daudzu kritiķu vērtējumā savu labāko lomu Bergmane nospēlējusi filmā  "Kasablanka", kuru arī rādīs festivālā "Baltijas pērles". Filmas stāsts ir par mīlestību, šķiršanos un karu. Tā nominēta astoņiem "Oskariem", bet ieguvusi trīs.

Savukārt trešā jubileja ir režisoram Vudijam Allenam, kura 80 gadu jubileju atzīmēs ar filmu "Holivudas gals". Tā bijusi Kannu kinofestivāla atklāšanas filma, un tā stāsta par kinorežisoru, kuru piemeklē psihosomatiskā kaite - histēriskais aklums - tāpēc režisors uzņem filmu "uz tausti".

"Ir arī modes kino pielūdzēji, kuriem būs sava programma, kā arī mums ir milzīga erotomānu grupa, kas pieraduši pie nakts seansiem un, domāju, vēlēsies noskatīties filmu "Mīlestība 3D", uz kuras Kannu festivāla vienīgo seansu nevarēja tikt," norāda Marina Ļipčenko.

Festivāla rīkotāji šī gada filmu parādi nedeklarē kā varonīgu atgriešanos jaunā veidolā. Drīzāk tas ir kā eksperiments, par kura nākotni vēl nāksies lemt. "Mēs atgriezāmies. Paskatīsimies, kas būs. Šis festivāls ir diezgan zīmīgs nākotnei. Pie šīs sarunas mēs varam atgriezties, teiksim, 23.septembrī un teikt - jā, mēs turpināsim, vai arī tiešām ir laiks iet projām," teic Marina Ļipčenko.

Kā vēstīts, "Baltijas pērle" pērn notika pēc gada pārtraukuma, rīkotāji tad paziņoja, ka tas bija pēdējais kinofestivāls. Tomēr šogad tika nolemts festivālu atkal rīkot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti