«Arsenāla» Radošajā darbnīcā – Māras Brašmanes «Pārmaiņu laiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā no 9.maija līdz 1.jūnijam būs skatāma fotogrāfes Māras Brašmanes personālizstāde „Pārmaiņu laiks”, lsm.lv informē izstādes veidotāji.

Lielāko daļu savas profesionālās dzīves Māra Brašmane (1944) ir veltījusi muzejiem un bijusi tieša aculieciniece gan to vizuālajām, gan institucionālajām pārmaiņām. 1973.gadā kā jauns speciālists viņa uzsāk darbu Rundāles pils muzejā, laikā, kad pilī notiek pirmie restaurācijas darbi, un ir nepieciešams restaurējamo objektu fotogrāfs. Pēc vienpadsmit gadiem Māra Brašmane atgriežas Rīgā un pieņem darbu Valsts Mākslas muzejā (šobrīd LNMM), kur štata fotogrāfes amatā nostrādā divdesmit gadus (1984–2004), pieredzot fondu pārvietošanu, Padomju Latvijas mākslas ekspozīcijas izveidi un vēlāk atsevišķas krājuma daļas pārcelšanu uz jaunajām telpām izstāžu zālē "Arsenāls", Baltās zāles remontu un Hēges zāles atvēršanu.

Muzeja tēma kļūst par Māras Brašmanes personīgo fotoprojektu 2005.gadā, kad Valsts Mākslas muzeja Mazajā zālē tiek sarīkota izstāde „Muzejnieki”. 2013. gada sākumā, iepazīstoties ar LNMM galvenās ēkas K. Valdemāra ielā 10a rekonstrukcijas plāniem un to vizualizācijām, kā arī apmeklējot noslēguma izstādi un izstaigājot muzeja telpas, māksliniecei dzimst ideja par jaunu fotogrāfiju sēriju, kuras centrālais objekts vairs nav cilvēks vai mākslas darbs, bet gan pati celtne.

Melnbalto un krāsu fotogrāfiju variētā izstāde „Pārmaiņu laiks” ir veltīta LNMM galvenajai ēkai, kas pēc rekonstrukcijas – ar izstāžu zālēm bēniņos un pazemē, liftiem, restaurētajām telpām – iegūs pilnīgi jaunu identitāti. Izmantojot radušos iespēju, Māra Brašmane fotografē muzeju mirklī, kad no ēkas jau ir izvesta lielākā daļa mākslas kolekcijas, arhīvs un biroja inventārs, atsegti sienu apdares slāņi, kā arī atvērtas durvis uz telpām, kas izstāžu apmeklētājiem un nereti arī darbiniekiem ilgstoši palikušas slēgtas.

Izstāde tapusi „Rīgas Fotomēneša 2014” veidoto pasākumu programmas ietvaros, kas ir viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem. Plašāka informācija par foto mākslas festivālu atrodama „Rīgas Fotomēneša” mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti