«Zemnieku saeima»: «Food Union» lēmums samazināt piena cenu smagi atsauksies uz zemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lauksaimniekus ir šokējis "Food Union" paziņojums par piena iepirkumu cenas samazināšanu līdz līmenim, kas jau ir ievērojami zemāks par pašizmaksu. Biedrībā "Zemnieku saeima" lēš, ka tas var smagi atsaukties uz piena ražotājiem.

Eiropas tirgū vājpiena pulvera cena piena kvotu atcelšanas un Krievijas sankciju iespaidā ir dramatiski nokritusies, tāpēc iepriekšējo cenu uzturēt vairs nav iespējams – tā lēmumu samazināt piena iepirkuma cenas aptuveni 400 lauksaimniekiem skaidro viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem "Food Union".

Uzņēmuma pārstāvji arī mierina, ka kopumā uzņēmuma piena piegādātāji vēl ir relatīvi labā situācijā, jo pirms dažiem mēnešiem iepirkuma cenas paaugstinātas. Tiesa, organizācijas "Zemnieku saeima" vadītāja vietniece Maira Dzelzkalēja uzsver, ka piena lauksaimnieki jau iepriekš bijuši ļoti smagā situācijā.

"Situācija ir kristiska jau ilgstoši. (..) Patiesībā neviens nedomāja, ka krīze tā ieilgs. Tas, ka ar augustu cena vēl tiek pazemināta, tas ir smags lēmums, ko pieņēmis piena pārstrādātājs, un tas ļoti smagi atsaukses uz saimniecībām," teica Dzelzkalēja.

Dzelzkalēja piebilst, ka galvenās lauksaimnieku bažas ir saistītas ar iespēju, ka "Food Union" piemēram varētu sekot citi piena pārstrādātāji. "Protams, gribētos cerēt, ka tā nenotiks, ka citi pārstrādātāji tomēr ir veiksmīgāk pielāgojušies situācijai un atraduši noietu saviem produktiem," sacīja Dzelzkalēja

Lai gan no lauksaimnieku puses izskanējušas bažas par to, ka pārstrādātāji īsteno diskriminējošu politiku attiecībā pret piena ražotājiem, nozares ekspertu vērtējumā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi nav tik lieli, lai spētu vienpusēji ietekmēt tirgu. To, ka šobrīd par konkurences pārkāpumiem piena iepirkumos nav pamata runāt, apstiprina arī Konkurences padomes (KP) loceklis Jānis Račko.

"Ņemot vērā to informāciju, kas mums ir pieejama, mēs neredzam pamata iejaukties un saistīt to ar Konkurences likuma pārkāpumu. KP iepriekš nav konstatējusi "Food Union" dominējošo stāvokli, jo tikai tad būtu pamats vērtēt iespējamu netaisnīgu cenu piemērošanu," teica Račko, norādot, ka cenu samazinājums saistāms ar nelabvēlīgo situāciju tirgū.

Pirms vairākām dienām izskanējušās ziņas par iespējamo uzņēmuma "Latvijas piens" daļu īpašnieku maiņu liecina par to, ka vērā ņemamas grūtības šobrīd izjūt arī piena pārstrādātāji, kuri cieš no produkcijas cenu krituma un Krievijas ieviestajām sankcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti