Zakulis: Latvijas kredītiestādes tiek galā ar risku vadību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nerezidentu noguldījumu apmērs Latvijas bankās veido aptuveni pusi no kopējā noguldījumu apmēra. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Kristaps Zakulis ir pārliecināts, ka vietējo un ārvalstu ekspertu bažas par šo situāciju ir nepamatotas.

Protams, nevar noliegt, ka tā daļa Latvijas finanšu sektora, kas apkalpo nerezidentus, strādā tieši ar kaimiņiem austrumpusē, NVS valstīs, intervijā Latvijas Radio atzina Zakulis.

Taču viņš norādīja, ka tie, kas raugās uz NVS valstīm ar skepsi un uzmanīgi seko līdzi notikumiem tajās, jebkuru biznesa sadarbību ar NVS klientiem vērtēs kā ar augstāku risku, nekā ar klientiem no Eiropas Savienības vai Amerikas.

Zakulis arī uzsvēra, ka Latvijas finanšu uzraudzības sistēma starptautiski ir atzinīgi novērtēta.

Viņš skaidroja, ka nerezidentu noguldījumu apjomu pieaugumi ir loģiski saistīti ar to, ka attīstās biznesi un līdz ar rocības pieaugumu palielinās arī noguldījumu apjoms. Zakulis norādīja, ka pieaug ne tikai nerezidentu, bet arī rezidentu noguldījumu apjoms.

Tiesa, britu rakstnieks un žurnālists Olivers Ballogs, (atsaucoties uz, iespējams, nogalināto fonda "Hermitage Capital" krievu juristu Sergeju Magņitski),  Latvijas Radio norāda, ka tieši caur sešām Latvijas bankām atmazgāta no Krievijas un Ukrainas plūstošā nauda. Tas nozīmē, ja kāds vēlēsies "pārvest" naudu no Austrumiem uz Rietumiem, tad Latvija varētu būt viens no tranzīta punktiem, kur to darīt.

Jau ziņots, ka pērn novembrī, straujāk augot nerezidentu noguldījumiem Latvijas bankās, nerezidentu depozītu īpatsvars pārsniedzis pusi no kopējā noguldījumu apmēra Latvijas banku sektorā. Rezidentu noguldījumu apmērs novembra beigās sasniedzis 10,63 miljardus eiro, bet nerezidentu noguldījumu apmērs - 10,73 miljardus eiro, ziņoja aģentūra  LETA. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti