Panorāma

V.Dombrovskis EK pārraudzīs eiro un sociālā dialoga jautājumus

Panorāma

Sākta sociālā kampaņa "Nenovērsies!"

"Winergy" apsver iespēju sākt arbitrāžu pret Latvijas valsti

«Winergy» vērtē iespēju sākt tiesāšanos ar valsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par izmaiņām daudz kritizētajā maksātnespējas regulējumā Saeima varētu lemt jau  šoruden, bet tikmēr  likumu nepilnību dēļ „Norvik bankas” un „Winergy” strīdā varētu tikt ierauta arī Latvijas valsts. Banka un vēja parka uzņēmums viens otru apsūdz ļaunprātīgā maksātnespējas procesa izmantošanā, nesen par iespējamu tiesāšanos ar valsti paziņoja "Norvik banka", tagad to neizslēdz arī "Winergy".  

"Winergy" vēja parkā Popē, netālu no Ventspils, nekas neliecina, ka uzņēmums pēdējā gada laikā būtu saskāries ar vairākkārtējiem maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības procesiem.   Vēja ģeneratori griežas, ražojot elektroenerģiju, bet operatori to tālāk novirza tīklā. 

Taču uzņēmumam ilgāku laiku ir strīds ar "Norvik banku". Banka uzskata, ka "Winergy", izmantojot maksātnespēju, iespējams,  mēģina piesavināties vēja parka attīstībai ņemto kredītu. Uzņēmums to noliedz. Banka brīdinājusi, ka vērsīsies pret valsti starptautiskā tiesā, un šādu iespēju neizslēdz arī "Winergy" īpašnieki.

Mēs starptautisko arbitrāžu redzam kā vienu no procesiem arī mums,” saka „Winergy” māteskompānijas īpašnieka "Polaris Invest" valdes loceklis un īpašnieks Indreks Kuivalliks

Arī "Winergy" īpašnieki apsūdz "Norvik banku" maksātnespējas likuma ļaunprātīgā izmantošanā un reiderismā.

„Patiesībā galvenais apstāklis, kāpēc mēs nevarējām norēķināties ar banku, tika radīts no bankas puses - lai pārņemtu mūsu biznesu, banka vērsās pret mums, iniciējot krimināllietu uzsākšanu, kā arī panāca, lai kompānijas konti tiek arestēti,” apgalvoja „Polaris Invest” investīciju struktūras „Spring Capital” valdes loceklis Henrijs Treude.

„Tāds bija bankas plāns no sākta gala  - padarīt neiespējamu kompānijas darbību, neraugoties uz to, ka kompānija strādājusi veiksmīgi,  padarīt tās darbību apgrūtinātu. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc mēs nebijām spējīgi maksāt „Norvik bankai",” sacīja Henrijs Treude.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka nesen tiesa apstiprinājusi kompānijas tiesiskās aizsardzības plānu, kas palīdzēs atjaunot "Winergy" darbību. Par uzņēmuma un bankas strīdu informēta arī Tieslietu ministrija. 

Ministrijas pārstāve Laura Majevska stāstīja, ka  Tieslietu ministrijas pārstāvji tikās ar „Winergy” pārstāvjiem un uzklausīja viņu viedokli.

„No savas puses tieslietu ministrs jau ir uzdevis Maksātnespējas administrācijai atskaitīties par uzsāktā tiesiskās aizsardzības procesa norisi. Tāpat ministrs lemj par paskaidrojuma pieprasīšanu no tiesneša, kas izskatīja šo lietu,” sacīja Majevska.

Tikšanās laikā "Winergy" pārstāvji Tieslietu ministriju nav brīdinājuši par iespējamo tiesvedību. Arī „Norvik banka” ar tiesāšanos pret valsti pagaidām nogaida. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti