«Winergy» vēršas pret Latviju starptautiskajā šķīrējtiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vēja parka "Winergy" īpašnieks Igaunijas pilsonis Indreks Kuivaliks iesniedzis prasību starptautiskajā šķīrējtiesā pret Latviju, prasot kompensāciju par Latvijas un Igaunijas investīciju aizsardzības līguma pārkāpšanu uzņēmuma strīdā ar "Norvik" banku, teikts "Winergy" paziņojumā medijiem. 

Kuivaliks iesniegumā norāda uz Latvijas valsts iestāžu rīcību, „lobējot vienas puses – „Norvik” bankas intereses civiltiesiskā strīdā starp diviem komersantiem”, teikts uzņēmuma paziņojumā.

 "Mēs neesam priecīgi vērsties pret valsti, kurā esam veikuši investīcijas, jau daudzu gadu garumā veiksmīgi veikuši komercdarbību un samaksājuši nodokļus vairāk kā 1,2 miljonu eiro, kā arī nodrošinājuši neskaitāmas darbavietas Rīgā un reģionos," pauž Kuivaliks, atzīstot, ka tomēr ir spiests to darīt.

Civiltiesiskais strīds starp SIA “Winergy” un AS “Norvik banka” aizsākās 2013.gada maijā, kad banka pirmstermiņa izbeidza noslēgtos aizdevuma līgumus, pieprasot atmaksāt visu aizdevuma summu uzreiz. Vienlaicīgi pēc AS “Norvik banka” iesnieguma uzsāktā kriminālprocesa ietvaros tika arestēta pilnīgi visa "Winergy" manta, tādējādi principā paralizējot uzņēmuma komercdarbību un nogriežot iespēju veikt pārkreditāciju.

Šis kriminālprocess ilgst jau vairāk nekā pusotru gadu. 2015.gada janvārī iestājas termiņš SIA “Winergy” mantas arestu atcelšanai. Šobrīd SIA “Winergy” saskata risku, ka pret uzņēmumu arī turpmāk tiks vērsti neadekvāti līdzekļi un metodes.

„Civiltiesiskā strīdā iesaistītās puses parasti tērē savus resursus strīda risināšanai, taču šajā strīdā vienas komercbankas vietā to dara valsts, tiesībsargājošo iestāžu un banku uzrauga izskatā, kuras, lobējot AS "Norvik banka" intereses, tērē lielus valsts administratīvos un finanšu resursus,” uzskata „Winergy”. 

Savukārt „Norvik” banka savukārt paziņojuma medijiem, komentējot „Winergy” vēršanos šķīrējtiesā, nodēvēja uzņēmumu par „ļaunprātīgiem kredīta nemaksātājiem” un paziņoja, ka  bet Indreks Kuivalliks ir ieguldījis mazāk par 3000 eiro, ko apliecinot auditorfirmas „Deloitte” atzinumi.

„Viss pārējais ir no bankas izblēdīta nauda. Traģikomiski, ka viņu situācijā par risinājumu var uzskatīt sūdzēt tiesā valsti,” paziņojumā medijiem pauž bankas pārstāvis Osvalds Zebris.

„Attiecības starp „Norvik Banku” un „Winergy” ir klasisks ļaunprātīgas maksātnespējas gadījums ar visām pazīmēm un iesaistītajiem personāžiem. [..] Tas nekādā gadījumā nav strīds starp diviem komersantiem. Tēlaini runājot, „Winergy” ir izvēlējis “ķeriet zagli" taktiku," norāda „Norvik Bankas” valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Jau ziņots, ka maksātnespējas regulējuma nepilnību dēļ „Norvik bankas” un „Winergy” strīdā varētu tikt ierauta arī Latvijas valsts. Banka un vēja parka uzņēmums viens otru apsūdz ļaunprātīgā maksātnespējas procesa izmantošanā, nesen par iespējamu tiesāšanos ar valsti paziņoja "Norvik banka". Vēlāk  arī "Winergy" paziņoja par iespējamo tiesāšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti