Vēl nevienojas par minimālo algu nākamgad, pieļauj IIN vietā mazināt «socnodokli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Iepriekš plānotās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas vietā varētu mazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas, to Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē trešdien pieļāva Ministru prezidente Laimdota Straujuma („Vienotība”)

Diskutējot par valsts nākamā gada budžetu, sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) – pauda kritisku nostāju par lielāko daļu valdības priekšlikumu nodokļu politikas reformu jomā.

Darba devējus un darba ņēmējus pārstāvošās organizācijas norādīja, ka valdība cenšas salāpīt nākamā gada valsts budžetu, bet faktiski riskē palielināt nevienlīdzību sabiedrībā un vājināt izaugsmi ekonomikā.

Sociālie partneri valdībai pārmeta, ka tā nepilda iepriekš panāktās vienošanās – par pakāpenisku nodokļu sloga pārcelšanu no darbaspēka uz patēriņu. Latvijas darbaspēka nodokļa slogs jau šobrīd ir augsts un kļūst nekonkurētspējīgs salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju, vienprātīgi norādīja LDDK un LBAS.

Sociāli partneri kritizēja nodomus nākamgad atteikties no iepriekš plānotā IIN likmes samazinājuma - no 23% līdz 22%. Vēl asu sociālo partneru pretestību izraisījis plāns ieviest diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu.

Sociālo partneru ieskatā, sociāli mazāk aizsargātajai sabiedrības daļai vairāk palīdzētu IIN atvieglojumu palielināšana par apgādībā esošajiem, tostarp bērniem.

Solidaritātes nodoklis

Visai algai, arī tai daļai, kas pārsniedz 4000 eiro, piemēro

- gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi (pašlaik 23%)

-  gan sociālā nodokļa likmi – darba devēja daļu 23,59% un darba ņēmēja daļu 10,5%.

 

Taču sociālās apdrošināšanās iemaksu “griesti” saglabājas un pabalstus un pensijas aprēķinās no iemaksām, kas nepārsniedz 4000 eiro mēnesi.

 

VSAA aprēķinās pārmaksu – darba devēja un darba ņēmēja iemaksas sociālajā budžetā par algām, kas pārsniedz 4000 eiro:

 - Līdz šim gada beigās pārmaksu atmaksāja uzņēmējiem un darbiniekiem

- Paredzēts, ka turpmāk atmaksu nevarēs saņemt un pārmaksu kā “solidaritātes nodokli” ieskaitīs pamatbudžetā. 

 Tāpat NTSP sēdē asi kritizēti plāni ieviest tā saukto solidaritātes jeb bagātnieku nodokli. LDDK eksperts Pēteris Leiškalns prognozē, ka solidaritātes nodokļa ieviešana patiesībā padarīs konkurētspējīgākus tos darba devējus, kuri maksā aplokšņu algas. 

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns norāda, ka Finanšu ministrijas ierosinājumi sabiedrības nevienlīdzības mazināšanai faktiski veicinās ienākumu pārdali tikai starp darba ņēmējiem, saudzējot ieņēmumu no kapitāla guvējus, un dos priekšrocības aplokšņu algu maksātājiem.

NTSP uzklausot sociālo partneru priekšlikumus nākamā gada budžetam, Ministru prezidente Straujuma vairākus no priekšlikumiem, kas skar reformas nodokļu jomā, atzina par apsveramiem.

Straujuma: Kategoriski iebilstu pret PVN likmes celšanu
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Straujuma gan noraidīja iespēju palielināt pievienotās vērtības nodokļa likmi, bet pieļāva iespēju IIN likmes samazināšanas vietā samazināt sociālo nodokli gan darba ņēmējiem, gan devējiem.

LDDK pārstāvis Leiškalns Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina, ka patlaban ir runa par sociālo iemaksu likmes samazināšanu 0,8%-0,9% apmērā, kas sociālo budžetu un pensijas neapdraudētu.

Valdība ar sociālajiem partneriem NTSP sēdē trešdien vēl nevienojās par minimālās algas celšanu nākamgad, ziņo LETA.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība) sociālos partnerus informēja par ministrijas piedāvājumu - vai nu minimālo algu saglabāt pašreizējā līmenī, vai celt to līdz 367 eiro vai 375 eiro. Tomēr, viņaprāt, būtu jāizvēlas starp algas necelšanu vai paaugstināšanu līdz 367 eiro. Minimālās algas celšanu šādā apmērā iepriekš pieļāva arī Straujuma.

Pašreiz minimālā alga Latvijā ir 360 eiro. Savukārt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme patlaban ir 34,09%. Darba devējs maksā 23,59%, bet darba ņēmējs - 10,50%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti