Panorāma

ZZS nenosauc premjera amata kandidātu

Panorāma

Zoodārza iemītniekiem – garda dāvana

Lūdz atlikt maksājumus par "LM" iegādi

Valsts kase neizslēdz atbalstu grūtībās nonākušajam «KVV Liepājas metalurgam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uzņēmumam "KVV Liepājas metalurgs", lai sekmīgi turpinātu tālāko darbību, tomēr būs nepieciešams valsts atbalsts – tā atklājis uzņēmuma valdes locekli Igors Talanovs, kurš apstiprināja, ka uzņēmums neveiks tam paredzēto kārtējo maksājumu Valsts kasei, jo cer vienoties par maksājumu atlikšanu uz diviem gadiem. Valsts kasē vērtēs metalurģijas uzņēmuma lūgumu un, iespējams, piedāvās arī zināmu atbalstu.

Lai gan pirmdiena, 28.decembris, bija pēdējā diena, kad Valsts kases kontā no jaunajiem “Liepājas metalurga” īpašniekiem – Ukrainas kompānijas "KVV" – bija jāieripo 2,7 miljonu eiro atliktajam maksājumam par ražotnes iegādi, tas nenotika. Tāpat kā pirms trim gadiem, kad grūtības skāra iepriekšējos akcionārus, arī tagad ražotnes īpašnieki taisnojas, ka zaudējumus radot krīze metāla tirgū un augstā elektrības cena. "KVV Liepājas metalurgs" uzsver –  šis fakts neliecina par maksātnespēju.

Šogad "KVV Liepājas metalurgs" ražošanas jaudas plānoja palielināt līdz 70% no rūpnīcas potenciāla, taču dēļ krīzes pasaules metāla tirgū šobrīd tiek izmantoti tikai 30% iespēju.

Problēmas padziļina arī augstā elektroenerģijas cena. Šo apstākļu dēļ "KVV Liepājas metalurgs" gadu pabeigs ar astoņu miljonu eiro zaudējumiem un lūdz Valsts kasi atlikt maksājumus par ražotnes pirkšanu.

"Mēs pirms mēneša prasījām atlikt maksājumu. Tagad kreditori mums lūdza precizēt biznesa plānu nākamajam gadam ar perspektīvu līdz 2030.gadam. Mēs šos aprēķinus esam iesnieguši un ceram, ka šo jautājumu drīz skatīs valdība," teica uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs.

"KVV Liepājas Metalurga" tālākais liktenis nešaubīgi kļūs par vienu no topošās valdības pirmajiem darba uzdevumiem, jo Talanovs nepārprotami vēsta, ka bez vērā ņemama papildus atbalsta kompānijai var klāties visai grūti. Pirmkārt, uzņēmums vēlas uz diviem gadiem atlikt maksājumus kreditoriem, bet papildus tam - arī būtiski samazināt elektroenerģijas izmaksas, no kurām šobrīd būtisku daļu veido obligātā iepirkuma komponente. 

"Mēs uzskatām, ka valdībai tomēr mūs ir jāsadzird, un jānodrošina mūsu uzņēmumam konkurētspēja, pieņemot lēmumu, iespējams, pat politisku lēmumu, par atbalstu ar elektroenerģijas cenas palīdzību.

Savukārt mēs no savas puses esam gatavi 2016.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, nodrošināt ražošanas apjomu dubultošanos un tādā veidā atstāt pozitīvu ietekmi uz visas valsts ekonomisko izaugsmi," teica Talanovs.

Līdz pirmdienai, 28.decembrim, uzņēmumam par pērn iegādāto rūpnīcu Valsts kasē bija jāsamaksā 2,7 miljoni eiro. Uz jautājuma zīmes ir arī nākamgad paredzētā 7,5 miljonu eiro maksājuma izpilde. Arī to "KVV Liepājas metalurgs"  varētu prasīt atlikt līdz 2018.gadam. Valsts kase lūgumu sola izvērtēt, taču cerēt uz lielu pretimnākšanu nesola. 

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš norādīja, ka valsts, kura ir uzņēmuma lielākais kreditors, izvērtēs uzņēmuma lūgumu, iespējams, varētu piedāvāt arī zināmu atbalstu, tomēr, pēc viņa teiktā, lielā mērā tas būs atkarīgs no uzņēmuma akcionāru iesniegtā tālākā rīcības plāna.

"Pirmkārt, atbilstoši noslēgtajiem līgumiem, tiks rēķinātas soda naudas – par katru kavēto dienu tie ir 0,1 procents. Otrkārt – uzņēmums šodien iesniedzis lūgumu par maksājuma atlikšanu, pievienojot arī biznesa plānu, tas ir tas, ko mēs prasījām jau visas iepriekšējās nedēļas, jo viņi jau bija vērsušies tikai ar formālu pieprasījumu bez pamatojuma. Un tas ko mēs darīsim – izvērtēsim šo lūgumu un biznesa plānu, jo galvenais jau ir nevis varbūt šis viens maksājums, kas ir relatīvi neliels pret kopējo saistību apjomu, bet gan tas, kā viņi turpmāk varēs veikt šos maksājumus, vai biznesa plāns ir pamatots, un iespējams, mums būs nepieciešama arī papildus informācija. Tad mēs arī varēsim izdarīt secinājumus un iet ar kādu priekšlikumu uz valdību," teica Āboliņš

Savukārt visai skeptisks par uzņēmuma nākotnes attīstības plāniem ir bijušais "Liepājas metalurga" akcionārs Kirovs Lipmans, kurš pirmdien, "KVV Liepājas metalurga" īpašniekiem negaidīti arī ieradās uz tikšanos ar žurnālistiem, visai emocionāli apšaubīja jauno akcionāru godaprātu un aicināja valdību būt piesardzīgai ar iespējamajiem atbalsta pasākumiem.

"Bet es gribu, lai cilvēki saprastu, ka nav ko viņiem dot iespējas viņiem mānīt jūs visus, visu pasauli. Kauns man ir par šo valsti. Ļoti kauns. Elektrība ir? Visur tā ir!

To, ko viņš teica, ka apstājās metalurgs [citi metalurģijas uzņēmumi] – es zinu tos metalurgus, tās ir maziņa rūpnīciņa, kurām ir novecojušas visas iekārtas. Pat 70-80 gadu. Un viņiem nebija ekonomiski tālāk ražot produkciju," teica Lipmans.

"KVV Liepājas metalurgs" uzsver  - par spīti prasītajām kredītbrīvdienām, maksātnespējas draudu šobrīd nav. Citās domās gan ir administrators Haralds Velmers, kurš pats no "KVV Liepājas metalurga" tiesas ceļā grib atgūt 550 000 eiro. "Lūkojoties no malas, tā ir nevarēšana vai nevēlēšanās maksāt, kas ir jautājums par uzņēmuma maksātspēju," teica Velmers.

Velmers, kurš savulaik pats kopā ar konsultantu kompāniju “Prudentia” bija iesaistīts esošo “Liepājas metalurga” pircēju meklējumos uzsver –  to, ka jaunajiem īpašniekiem varētu būt šādas problēmas, toreiz nekas neliecināja. Tagad visa atbildība par nepildītajām saistībām jāuzņemas pašiem ražotnes pircējiem.

Saskaņā "KVV Liepājas metalurga" prognozēm, šo gadu uzņēmums pabeigs ar aptuveni astoņus miljonus eiro lieliem zaudējumiem, kurus galvenokārt ir veicinājusi negaidīti straujš kritums metāla izstrādājumu tirgū. Pēc uzņēmuma valdes aplēsēm, lai uzņēmums strādātu bez zaudējumiem brīža tirgus situācijām tam būtu nepieciešama elektroenerģijas cena 46 eiro līmenī par vienu megavatstundu pretstatā aptuveni 90 eiro cenai šobrīd.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti