Panorāma

Vēlētāji: Āboltiņai no mandāta jāatsakās

Panorāma

Filma "Segvārds Vientulis"

Valdība pieņem galīgo lēmumu par "Citadeles" pārdošanu

Valdība akceptē līgumu par «Citadeles» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība otrdien slēgtajā sēdē akceptēja līgumu par bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautisko investoru grupai "Ripplewood Holdings". Par to otrdien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība"). Bankas pārdošanas līgumā plānots iekļaut punktu, ka ”Ripplewood Holdings” sev piederošās ”Citadeles” akcijas varēs pārdot jau pēc diviem gadiem.

Valdība atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem, atklāja Straujuma.

„Citadeles” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis divu gadu terminu uzskata vien par tehnisku jautājumu: „Par to divu gadu termiņu nevajadzētu spriest kā par termiņu, ka pēc diviem gadiem 1.janvārī notiek akciju atsavināšana. Šeit ir runa par investoru grupu, kas ir ar pieredzi, u viņu uzdevums panākt līgumā iespējami izdevīgākus nosacījumus. No sarunām, kas mums bijušas ar investoriem, neesam saņēmuši indikācijas, ka tas notiks pēc diviem, četriem vai sešiem gadiem. uzskatu, ka tas ir tehnisks punkts, ko investori vēlējušies iekļaut, lai viņiem būtu rīcības brīvība.”

Ja investoram tiktu liegts banku pārdot desmit gadus, tad interese par darījumu un piedāvātā cena būtu zemāka, skaidroja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis „Neesam tik brīvi, lai diktētu savus nosacījumus. Šobrīd tas ir pircēju, ne pārdevēju tirgus, jo pircējiem pašlaik ir lielākas priekšrocības,” sacīja ministrs.

Premjere gan norādīja, ka arī iespējamu tālāku bankas pārdošanu pēc diviem gadiem uzraudzīs Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas vērtēs gan investoru izcelsmi, gan līdzekļu legalitāti.

Banka ASV investoram tiekot pārdota par pieciem miljoniem eiro vairāk nekā bija sākotnējais piedāvājums, informēja Dombrovskis.

Konkrētu cenu gan ministrs nenosauca, vien pauda – to varēs atklāt, kad līgums būs parakstīts, tad būs pienākums atskaitīties. Iepriekš ziņots, ka ”Ripplewood Holdings” par valstij piederošajiem nepilniem 75% ”Citadeles” akciju maksās aptuveni 74 miljonus eiro.

Kā vēstīts, Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti