Valdība piekrīt sarunām ar Grieķiju, bet nevēlas aizdot naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdību veidojošie politiskie spēki – „Vienotība”, Zaļo un Zemnieku savienība un Nacionālā apvienība - koalīcijas sanāksmē un pēc tam arī valdība savā ārkārtas sēdē ir vienojusies atbalstīt finanšu ministra Jāņa Reira („Vienotība”) līdzdalību sarunās par trešās starptautiskās aizdevumu programmas nosacījumiem Grieķijai.

Tas gan nenozīmē, ka tiks atbalstīts arī jauns aizdevums Grieķijai. Latvijai kā Eiropas Savienības un Eiropas Stabilitātes mehānisma dalībvalstij šāda aizdevuma izsniegšanas gadījumā būtu jāgarantē daļa no tā. Taču neviena no koalīcija partijām patlaban nav gatava balsot par šāda aizdevuma izsniegšanu.

„Jautājums ir par uzticēšanos vai neuzticēšanos. Ir jābūt pārliecībai, kā tiks nodrošināta šī naudas atdošana, lai Grieķijā tā nepazustu,” sacīja premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”), piebilstot, ka patlaban arī viņa pati personiski neatbalstītu aizdevuma garantēšanu Grieķijai.

Koalīcijas partneri ir vienojušies, ka Reiram būs regulāri jāinformē valdība par aizdevuma programmas sagatavošanas gaitu, Grieķijai izvirzītajiem nosacījumiem un to, kā šī valsts tos pilda.

Savukārt lēmums par to, vai Latvija uzņemsies garantēt Grieķijai izsniegto aizdevumu, būtu jāpieņem visai Saeimai, šī lēmuma pieņemšanā iesaistot arī opozīcijas partijas. Tas varētu notikt augusta beigās.

Ziņots, ka Grieķija ir lūgusi eirozonai piešķirt tai jau trešo aizdevumu. Pretī Grieķija ir gatava realizēt smagas reformas valsts pārvaldē, nodokļu un pensiju sfērā, kā arī citās jomās. Šo lēmumu ir akceptējis Grieķijas parlaments.

Taču tagad visām eirozonas dalībvalstīm jālemj, vai deleģēt savus pārstāvjus uz Eiropas institūcijām sarunām ar Grieķiju par jauna aizdevuma piešķiršanu. Pēc tam, ja sarunas būs sekmīgas, katra eirozonas valsts jau varētu lemt par Grieķijas atbalstīšanu no Eiropas Stabilitātes mehānisma līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti