Valdība apstiprina atvērta dabasgāzes tirgus darbības nosacījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ministru kabinets otrdien, 7. februārī, apstiprināja „Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumus”, kas nosaka nozīmīgākos dabasgāzes tirgus darbības principus pēc tirgus atvēršanas no šā gada 3. aprīļa, informēja Ekonomikas ministrija. 

 “Valdība šodien spērusi pēdējo nozīmīgo soli pretī brīvam un atvērtam dabasgāzes tirgum Latvijā. Ko no tā sagaidām? Mēs sagaidām konkurenci starp tirgotājiem, daudzveidīgāku pakalpojumu klāstu un lielākas izvēles iespējas visiem dabasgāzes patērētājiem,” pauž ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

“Līdz 2020.gadam sagaidām arī reģionāla dabasgāzes tirgus izveidošanos, un līdz ar to lielāku piegāžu drošību un enerģētisko neatkarību nākotnē,” uzsver Ašeradens.

Turpmāk visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošinās tirgotājs, un līdz ar to lietotājiem būs jāslēdz tikai viens līgums un viņi saņems vienu rēķinu.

Šā gada 3. aprīlī par aktīviem tirgus dalībniekiem kļūs komersanti un citas juridiskās personas, kuriem līdz šā gada 15. jūnijam jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu.

Ja komersants nenoslēgs jaunu līgumu, līdz šā gada 1. jūlijam dabasgāzi tam piegādās esošais tirgotājs, bet pēc 1. jūlija tas saņems dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes ietvaros par Regulatora apstiprinātu cenu plus 20%.

Savukārt mājsaimniecības lietotājiem paredzēta pakāpeniska tirgus atvēršana – t.i., arī pēc 2017. gada 3. aprīļa tie mājsaimniecības lietotāji, kuri nevēlēsies mainīt tirgotāju, turpinās saņemt dabasgāzi no esošā tirgotāja par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas regulētu cenu, tādējādi kļūstot par saistītajiem lietotājiem. Šādā gadījumā pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts publiskajam tirgotājam, kas līdz 2019. gadam būs AS “Latvijas Gāze”.

Eiropas Savienības normatīvie akti dabasgāzes tirgus jomā paredz, ka arī Latvijā piegādātā dabasgāze būtu jāmēra nevis pēc tilpuma (kubikmetros), bet gan pēc enerģētiskās vērtības, piemērojot uzskaites mērvienību - “vatstunda”. Tādējādi  noteikumos ir noteikta uzskaites rādījumu pārveidošana, izmantojot attiecīgu koeficientu. Tas nozīmē, ka sadales sistēmas operators klienta dabasgāzes patēriņu pārrēķinās enerģijas vienībās (kWh) un gala lietotājiem nebūs jāmaina esošie gāzes patēriņa skaitītāji. Lai klients, saņemot rēķinu, neapmulstu, dabasgāzes patēriņš būs norādīts gan kubikmetros, gan enerģijas vienībās (kWh).

Latvijas dabasgāzes tirgus tiks atvērts 2017.gada 3.aprīlī.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Jaunais dabasgāzes uzglabāšana un pārvades sistēmas operators “Conexus Baltic Grid” jau pirmajā dienā iesniedza jaunu tarifu projektu. Tas paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%, un galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti