Uz Latvijas–Krievijas robežas sāk veidoties milzu rindas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uz Latvijas–Krievijas robežas atkal sāk veidoties milzu kravas automašīnu rindas. Uz Terehovas robežpārejas punkta kravas auto prognozētais gaidīšanas laiks sasniedzis 63 stundas, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija.

Šādas rindas februārim un martam nav raksturīgas, un Krievijas autopārvadātāji situācijā vaino Krievijas varas iestādes, bet VID pagaidām situāciju nav komentējis. 

Otrdienas, 1.marta, rītā Terehovas robežpunktā iebraukšanu Krievijā gaidīja 540 kravas automašīnas. Līdzīgas rindas bija arī iepriekšējās dienās – no 26.februāra rindā gaidīja ne mazāk par 360 automašīnām, bet laiks, kas bija jāpavada gaidot, svārstījās no 37 līdz 73 stundām. Vidēji diennaktī robežu šķērsoja mazāk par 250 auto.  

Šādas rindas mēdz būs pirms Ziemassvētkiem un gadumijas, kas Krievijas noliktavas un veikali papildina Eiropas preču krājumus. Bet februārī un martā šādas rindas ir anomālas, izpētīja rus.lsm.lv.

Pērn februārī un martā rindu nebija vispār un diennakts laikā Krievijā varēja iebraukt līdz 300 automašīnām, 2013.gadā robežu diennakts laikā šķērsoja vidēji 450 auto, un rindā bija jāpavada 1-2 stundas. Savukārt 2012. un 2011.gados februārī un martā rindā bija jāpavada pat 7 un 13 stundas, bet mašīnu skaits tajā gan nepārsniedza 280.

Kaļiņingradas vietējos medijos apspriež versiju, ka Terehovas rindu iemesls ir Kaļiņingradas apgabala un citu pārvadātāju vēlme nebraukt caur Baltkrieviju. Avots Rugrad.eu, atsaucoties uz Kaļiņingradas elektronikas rūpnīcas “Telebalt” preses dienestu, apgalvo, ka “situācija saistīta ar aizliegumu ievest Krievijā vairākas Baltkrievijas preces, tāpēc pārvadātāji spiesti novirzīt savu autotransportu, apbraucot Baltkrieviju”.

Acīmredzot, pārvadātāji vēlas izvairīties no padziļinātām pārbaudēm uz Baltkrievijas – Krievijas robežas, kurās muitnieki meklē iespējamo nelegālo preci. Pašlaik Krievijā aizliegts ievest gaļu un gaļas produkciju no Baltkrievijas,  pienu un piena produkciju, kā arī aizliegts zivju reeksports. 

Latvijas Valsts ieņēmumu dienests portālam Rus.lsm.lv solīja par situāciju sniegt komentārus vēlāk.

Rindas uz robežām pēdējos gados nav milzīgas, tradicionāli veidojas pirms Ziemassvētkiem, bet “rekords” bija sasniegts 2006.gadā, kad rindā gaidīja vairāk nekā 2000  auto un tajā bija jāgaida vairāk nekā piecas dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti