Panorāma

Skolotāji gaida stabilitāti

Panorāma

NATO ģenerālis sola atvairīt jebkuru uzbrukumu Baltijai

Krievija un Ukraina panāk sākotnējo vienošanos par gāzes piegādēm

Ukraina un Krievija panāk sākotnējo vienošanos par gāzes piegādi un parādu nomaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ukraina un Krievija panākusi sākotnējo vienošanos par gāzes piegādēm – Kijeva varētu līdz oktobrim samaksāt divus miljardus ASV dolāru lielo parādu, bet Krievijas gāzes gigants „Gazprom” jau oktobrī varētu atjaunot gāzes piegādes Ukrainai, ziņo Krievijas aģentūra „Itar Tass”, atsaucoties uz Eiropas Komisijas komisāra enerģētikas komisārs Ginters Etingers.

Viņš informējis, ka piektdien Berlīnē notiekošajās sarunās panākta sākotnējā vienošanās, saskaņā ar kuru Kijeva līdz šī gada beigām jau apmaksās parādu trīs miljardu dolāru apmērā.  

Savukārt „Gazprom” tuvākajos mēnešos piegādās Ukrainai piecus miljardus kubikmetru gāzes, ja saņems divus miljardus parāda apmaksu un priekšapmaksu par gāzi, kura cena būs 385 dolāri par 1000 kubikmetru.

Galīgo vienošanos plānots panākt nākamās nedēļas sākumā, un nedēļas beigās plānota tikšanās, kurā varētu parakstīt saistību protokolu.  

Etingers klāstīja, ka Ukrainai nepieciešams iegādāties no pieciem līdz 12 miljardiem kubikmetru, lai nodrošinātu nepārtrauktas gāzes piegādes Eiropai,  kas ir apdraudēta, ja Ukrainas un Krievijas gāzes piegādes jautājumi nebūs noregulēti.

Krievija jūnijā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādiem.

 Savukārt Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paziņojis, ka Ukraina varēšot saņemt 100 dolāru atlaidi gāzes piegādēm uz sešiem mēnešiem, ja pildīs parādu atmaksas vienošanos.

Krievija jūnijā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādiem. Toreiz  Krievijas un Ukrainas pārstāvjiem atkal neizdevās vienoties par energoresursu līgumiem. Decembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma neparakstīt asociācijas līgumu ar ES, Krievija samazināja gāzes piegādes cenu Ukrainai no 400 līdz 268 dolāriem par 1000 kubikmetru. Pēc Janukoviča gāšanas Krievija paaugstināja gāzes piegādes cenas Ukrainai no 268 dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem, skaidrojot to ar iepriekšējo atlaižu atcelšanu.

Jūnijā notikušās sarunas starp Krievijas kompāniju „Gazprom” un ukraiņu „Naftogaz” noslēgušās bez progresa. Eiropas Komisijas piedāvāto kompromisa variantu, kas paredzēja par aptuveni trešdaļu zemāku cenu, nekā pieprasa „Gazprom” (326 dolārus par 1000 kubikmetru), Krievijas pārstāvji noraidīja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti