Tirgus izpētes centrs: Piena cenas augs, jo pārstrādātājiem ir «cenu histērija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piena produktu mazumtirdzniecības cenas pieaug, un pirmo reizi šogad ir fiksēts piena iepirkumu cenu kāpums. Latvijas Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs (LTVC) prognozē, ka patērētāji līdz gada beigām izjutīs piena produktu cenu kāpumu.  

Dažu nedēļu laikā piena iepirkuma cenas pieaugušas par aptuveni trešdaļu. Iespējams, augusts kļuva par lūzuma punktu Latvijas piensaimniekiem, kuri pēdējo divu gadu laikā vairākkārt norādīja uz krīzi nozarē.  

Saskaņā ar Centrālas statistikas pārvaldes datiem augustā piena tonna maksāja vidēji 186,37 eiro, atkal pakāpjoties līdz līmenim, kāds bija pavasarī.

Savukārt gala patērētājiem septembrī, salīdzinot ar jūniju, piena litrs kļuva dārgāks vidēji par 3 centiem.   ( 2% piena cena pieauga no 0,76 līdz 079 eiro, bet 3,5% piena cena - no 0,86 līdz 0,89 eiro par litru).

Sviesta cena (72-73%) pieauga no 4,47 līdz 4,67 eiro par kilogramu, liecina LTVC apkopotā informācija.   

Ja turpināsies straujš piena iepirkumu cenu kāpums, līdz gada beigām iedzīvotāji būtiski izjutīs piena produktu cenu pieaugumu veikalos, prognozēja LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.  

Viņa arī atzīst, ka ir grūti atrast nopietnus argumentus piena produktu cenu kāpumam, bet ir  pieaugušas industriālo piena produktu cenas pasaules tirgos.

“Pārstrādes uzņēmumu vidū sākusies piena iepirkuma cenu histērija. Ir pieaugušas industriālo produktu cenas pasaules tirgos, un tie uzņēmumi, kas nesen sākuši darbību, vai tie, no kuriem zemo iepirkuma cenu dēļ piegādātāji bija novērsušies, tagad ļoti aktīvi meklē piegādātājus un cenšas pārsolīt citus piena pircējus,” pauda Gulbe.

“Tas, protams, paceļ piena iepirkuma cenu visā reģionā. Zemniekiem, kuriem pavisam nesen maksāja zem 20 centiem par litru, tagad sola pat 30 un vairāk centus par litru. Ja turpināsies iepirkuma cenu straujais kāpums, jau gada beigās iedzīvotājiem varētu būt jārēķinās arī ar cenu kāpumu piena produktiem veikalos,” norādīja Gulbe.  

Tiesa, pagaidām piena industriālo produktu cenas aug lēnāk nekā piena iepirkumu cenas.  

Vidējā piena iepirkumu cena, eiro par tonnu

Avots: Centrālā statistikas pārvalde

Pērn Latvijā darbību izbeidza 135 piena fermas. Jau kopš 2014.gada Latvijas piensaimnieki norāda uz krīzi nozarē, jo piena iepirkumu cenas labākajā gadījumā sedz izdevumus, bet neļauj nozarei pelnīt.

Taču piena ražošanas apjomi Latvijā joprojām ir stabili un pat nedaudz pieaug. Saskaņā ar statistikas pārvaldes datiem šogad augustā no Latvijas piensaimniekiem iepirktas  79 028 tonnas piena. Pirms gada - 80 009 tonnas, bet  2014. gada augustā -   78 955 tonnas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti